Publication:
Bazı buğdaygil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması

Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Canbolat, Önder

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Kafkas Üniversitesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

The aim of this study was to compare the chemical composition, in vitro gas production, metabolizable energy (ME) organic matter digestibility (OMD), relative feed values (RFV) of the cereal forages from maize, sorghum, wheat, barley, oats, rye and triticale. Gas production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h and their kinetics were described using the equation y = a+b(1-e(-ct)). There were significant differences among cereal hay in terms of chemical composition (P<0.01). The crude protein content of cereal forages ranged from 7.2 to 8.8%; ether extract from 2.6 to 3.1%; crude ash from 5.4 to 6.9%; neutral detergent fiber (NDF) from 46.6 to 55.9%; acid detergent fiber (ADF) from 24.9 to 32.6% and acid detergent lignin (ADL) from 6.3 to 8.1%. Total gas production ranged from 66.6 to 76.8 ml/200 mg DM, ME from 9.1 to 10.9 MJ/kg DM, organic matter digestibility (OMD) from 63.9 to 76.8% and relative feed values (RFV) from 105.8 to 138.7. As a result of this research it has been determined that the total gas production, ME, OMD and RFV of oats, wheat and maize were significantly higher than the other cereal forages (P<0.01).
Bu çalışmada, mısır, sorgum, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale gibi bazı buğdaygil hasıllarının kimyasal bileşimleri, in vitro gaz üretimleri, metabolik enerji (ME), organik madde sindirimi (OMS) ve nispi yem değerleri (NYD) karşılaştırılmıştır. Gaz ölçümleri 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat aralıklarla yapılmış ve gaz değerleri y = a+b(1-e-ct) eşitliği kullanılarak saptanmıştır. Buğdaygil hasıllarının kimyasal bileşimleri arasında önemli farklılıklar saptanmıştır (P<0.01). Buğdaygil hasıllarının kimyasal bileşimleri ham protein için %7.2-8.8; ham yağ için %2.6-3.1; ham kül için %5.4-6.9; nötr deterjan lif (NDF) için %46.6-55.9; asit deterjan lif (ADF) için %24.9-32.6 ve asit deterjan lignin (ADL) için %6.3-8.1arasında değişmiştir. Toplam gaz üretimi 66.6-76.8 ml/200 mg KM, ME değeri 9.1-10.9 MJ/kg KM, organik madde sindirimi (OMS) %63.9-75.5, nispi yem değeri (NYD) ise 105.8-138.7 arasında değişmiştir. Araştırma sonucunda yulaf, buğday ve mısırın toplam gaz üretimi, ME, OMS ve NYD içeriği diğer buğdaygil hasıllarından önemli düzeyde yüksek saptanmıştır (P<0.01).

Description

Keywords

Veterinary sciences, Cereal forages, Chemical composition, Nutritive value, Gas production, Relative feed value, Rumen, Fermentation, Degradability, Avena, Hordeum, Secale cereale, Triticosecale, Triticum aestivum, Zea mays, Buğdaygil hasılları, Kimyasal bileşim, Besleme değeri, Gaz üretimi, Nispi yem değeri

Citation

Canbolat, Ö. (2012). "Bazı buğdaygil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(4), 571-577.

19

Views

56

Downloads

Search on Google Scholar