2001 Cilt 20 Sayı 1-2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/12826
Browse
Browsing by Subject "Bakterisidal ve fungusidal aktivite"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Gıda sanayiinde kullanılan end-bac’ın bakterisidal ve fungusidal aktivite tayini üzerine bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 2000-11-30) Yüksek, Nur; Yemni, Ersin; Güneş, Ertan; Bursa Uludağ Üniversitesi/Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu.Bu çalışmada gıda sanayinde kullanılan bir Kuaterner Amonyum Bileşiği (KAB) olan End-Bac’ın bakterisid ve fungusid etkisi araştırıldı. Araştırmada dezenfektan maddeler için; AOAC süspansiyon test ve Carrier test kullanılarak fenol katsayıları hesaplandı. Bu amaçla End-Bac’ın etkili olduğu bilinen 4 adet test suşu (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella typhi), 1 adet küf (Aspergillus niger) ve 1 adet maya (Candida albicans) kullanıldı. EndBac’ın % 0.5 konsantrasyondaki çözeltilerde 5-10 dakika içerisinde ilgili mikroorganizmalar üzerine etkili olduğu saptandı.