2001 Cilt 20 Sayı 1-2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/12826
Browse
Browsing by Department "Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa’da tüketime sunulan bazı baharatların mikrobiyal florası(Uludağ Üniversitesi, 2000-11-21) Filiz, Nejdet; Teknik Bilimler Meslek YüksekokuluBu çalışmada Bursa’da tüketime sunulan toplam 48 adet karabiber, kırmızıbiber ve kimyon numuneleri mikrobiyolojik olarak; toplam aerob mezofil bakteri, koliform, E.coli, stafilokok, aerob sporlu mezofil, anaerob sporlu mezofil, küf-maya ve laktobasil yönünden incelendi. Karabiber, kırmızıbiber ve kimyon numunelerinde toplam aerob mezofil bakteri sayısı sırasıyla ortalama olarak 3.9×107 kob/g., 8.1×106 kob/g., 2.8×106 kob/g.; koliform bakteri sayısı 4.9×103 kob/g., 1.7×102 kob/g., 2.4×104 kob/g.; stafilokok sayısı 3.3×106 kob/g., 1.0×106 kob/g., 9.8×104 kob/g.; aerob sporlu mezofil sayısı 2.7×105 kob/g., 1.2×105 kob/g., 7.7×104 kob/g.; küf-maya sayısı 1.3×104 kob/g., 5.1×102 kob/g., 2.6×103 kob/g.; laktobasil sayısı 2.5×106 kob/g., 3.0×106 kob/g., 1.3×106 kob/g. olarak bulundu. E.coli, karabiber ve kimyon numunelerinin % 50 sinde tespit edilirken, kırmızıbiberde hiç saptanmamıştır. Anaerob sporlu bakteriler karabiber ve kırmızı biber örneklerinin tamamında saptanırken, kimyon örneklerinin % 75 inde bulunmuştur. Sonuç olarak Bursa’da tüketime sunulan karabiber, kırmızıbiber ve kimyon numunelerinin mikrobiyolojik kalitelerinin düşük olduğu, halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğu saptandı.Item Etlerde antibiyotik kalıntılarının aranması üzerinde çalışmalar(Uludağ Üniversitesi, 2000-12-08) Yüksek, Nur; Teknik Bilimler Meslek YüksekokuluAraştırma, sığır ve kanatlı hayvanlarda tedavi, koruyucu ve verim artışı sağlamak için kullanılan oksitetrasiklin (OTC), kloramfenikol (CAP) ve çinko basitrasin’in (ZnB) bu hayvanlara ait çeşitli dokulardaki (kas, karaciğer, böbrek ve dalak) kalıntılarını belirlemek ve farklı yöntemlerin (üçlü plak ve disk diffüzyon) kullanılabilirliğinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma deneysel (tavuk) ve tarama (sığır ve tavuk) olmak üzere iki farklı aşamada gerçekleştirilmiştir. Deneylerde duyarlı test suşları olarak OTC, CAP ve ZnB için B. cereus mycoides ATCC (9341), Micrococ. flavus ATCC (10240) ve B. megaterium ATCC (5117) kullanıldı. . İstatiksel değerlendirme sonuçları araştırmada kullanılan yöntemlerin her ikisinde de oluşan zonların arasındaki yöntemlerin her ikisinde farkın önemsiz (U=P>0. 05), ancak kas, karaciğer, böbrek ve dalak dokularındaki kalıntıların plakta oluşturdukları zonların arasındaki farkın önemli (KW=17, P<0.05) olduğu saptanmıştır. Analiz çalışmaları sonucu Ankara Et ve Balık Kurumundan temin edilen 50 adet sığırın 7 sinde (%14) böbrek dokularında OTC kalıntıları saptanmıştır. Tavukların kas, karaciğer, böbrek ve dalak dokularında ise OTC, CAP ve ZnB kalıntıları görülmemiştir. Sonuç olarak, sığır ve kanatlı hayvanlara ait dokularda antibiyotik kalıntılarının varlığını tespit etmek amacıyla aralarında önemli fark tespit edilmeyen üçlü plak ve disk diffüzyon tekniklerinden birinin kesim öncesi ve/veya sonrası kullanılmasının halk sağlığı açısından yararlı olacağı görüşüne varılmıştır.Item Gıda sanayiinde kullanılan end-bac’ın bakterisidal ve fungusidal aktivite tayini üzerine bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 2000-11-30) Yüksek, Nur; Yemni, Ersin; Güneş, Ertan; Teknik Bilimler Meslek YüksekokuluBu çalışmada gıda sanayinde kullanılan bir Kuaterner Amonyum Bileşiği (KAB) olan End-Bac’ın bakterisid ve fungusid etkisi araştırıldı. Araştırmada dezenfektan maddeler için; AOAC süspansiyon test ve Carrier test kullanılarak fenol katsayıları hesaplandı. Bu amaçla End-Bac’ın etkili olduğu bilinen 4 adet test suşu (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella typhi), 1 adet küf (Aspergillus niger) ve 1 adet maya (Candida albicans) kullanıldı. EndBac’ın % 0.5 konsantrasyondaki çözeltilerde 5-10 dakika içerisinde ilgili mikroorganizmalar üzerine etkili olduğu saptandı.