1987 Cilt 6 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15380
Browse
Browsing by Department "Toprak Bölümü"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bitkilerde demir klorozu(Uludağ Üniversitesi, 1987) Özgümüş, Ahmet; Ziraat Fakültesi; Toprak BölümüKireçli topraklarda yetişen bitkilerde sık olarak görülen demir klorozu çok yaygın bir fizyolojik bozukluk olup, bunun düzeltilmesi genellikle oldukça pahalıya malolmaktadır. Kireçli topraklardaki demir klorozunun, topraktaki demir yarayışlılığının düşüklüğünden daha çok aşırı HC0 -3 iyonlarının etkisiyle oluşan fizyolojik bir bozukluk olduğu konusunda kanıtlar vardır. Sorunun çözümü için, demir klorozuna neden olan çeşitli faktörler arasındaki ilişkinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Demir klorozunu düzeltici önlemler toprak özelliklerinin iyileştirilmesi, çeşit seçimi ve demir uygulamalarını içermektedir. Demir şelatlar, inorganik demir kaynaklarından daha etkili olup hem toprağa uygulanabilmek te hem de yapraklara püskürlülebilmektedirler.Item Buğday bitkisinde yaprak gübrelemesinin ürün miktarı ve azot kapsamı üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1987) Katkat, A. Vahap; Özgümüş, Ahmet; Kaplan, Mustafa; Ziraat Fakültesi; Toprak BölümüBu araştırma Bursa Ovası ekolojik koşullarında yetiştirilen Uratsa buğday çeşidinde yaprak gübrelemesinin ürün miktarı ve azot kapsamı üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla U. Ü. Ziraat Fakültesinin Görükle'deki Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde Vertisol Büyük Toprak Grubuna ait ağır bünyeli bir toprakta tarla denemesi kurulmuştur. Bu araştırmada ilkbahar gübrelemesinde buğday bitkisine azotun 3 dozu (0, 3 ve 6 kg N/da) kardeşlenme döneminde uygulanmıştır. Ayrıca bu parsellere Wuxal Tip 6 yaprak gübresi O, 0.4 l/da (bir kez), 0.4 1/da (iki kez), 0.8 1/da (bir kez), 0.8 l/da (iki kez) olmak üzere rastgele dağıtılmıştır. Araştırma sonucunda gerek azotlu gübreler ve gerekse yaprak gübreleri ürün miktarını istatistiksel olarak % ı düzeyinde artırmışlardır. Danedeki azot kapsamı üzerine azotlu gübrelemenin etkisinin istatistiki yönden önemli olmamasına karşın, yaprak gübrelemesinin etkisi % ı düzeyinde önemli bulunmuştur.Item Türkiye'de gübreleme alanındaki gelişmeler ve sorunları(Uludağ Üniversitesi, 1987) Kaplan, Mustafa; Özgümüş, Ahmet; Katkat, A. Vahap; Ziraat Fakültesi; Toprak BölümüÜlkemizde gübre üretimi ve tüketimi 1940 yılından beri hızlı bir artış göstermiştir. Bununla birlikte Türkiye'deki gübre tüketimi, gelişmiş ülkelerin gübre tüketim düzeyinin henüz çok gerisindedir. Özellikle son yıllarda gübre fiyatlarındaki hızlı artışlar, gübre tüketimindeki artış hızının düşmesine neden olmuştur. Diğer taraftan belirli alanlarda aşırı veya yanlış gübre kullanımı görülmektedir. Gübrelemeden daha iyi sonuç elde edebilmek için, toprak ve bitki analizlerinden geniş şekilde yararlanılmalıdır. Ayrıca, kullanılan gübre çeşitleri artırılmalı ve besin maddelerini farklı oranlarda içeren kompoze gübrelerin üretimine hız verilmelidir.Item Üre ile yapraktan gübrelemenin buğday bitkisinde verim ve danelerin azot içeriği üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1987) Özgümüş, Ahmet; Katkat, A. Vahap; Kaplan, Mustafa; Ziraat Fakültesi; Toprak BölümüBu araştırma üre ile yapraktan gübrelemenin buğday bitkisinde ürün miktarı ve danelerin azot içeriği üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. U.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yürütülen tarla denemesinde, ilkbaharda başlık gübre olarak azotun 3 dozu (0, 3 ve 6 kg N/da) kar deşlenme döneminde uygulanmıştır. Ayrıca bazı parsellere ürenin % 0.3 lük ve % 0.6 lık konsantrasyondaki çözeltileri yapraktan uygulanmıştır. Yapraktan uygulanan üre buğdayın dane verimini istatistiksel olarak önemli düzeyde (P < 0.05) artırmıştır. Topraktan uygulanan azotun dane verimi üzerine et kisi ise istatistiksel olarak % 1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Danenin azot içeriği üzerine yapraktan uygulanan ürenin etkisi istitistiksel olarak önemsiz olmuştur.