1991 Cilt 8 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15382
Browse
Browsing by Department "Bahçe Bitkiler Bölümü"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bahçe bitkilerinde meristem kültürü tekniği ve başarıyı etkileyen faktörler(Uludağ Üniversitesi, 1991) Şeniz, Vedat; Demirel, Funda; Ziraat Fakültesi; Bahçe Bitkiler BölümüMeristem kültürünün esası; meristemin birkaç yaprak taslağı ile birlikte, binoküler mikroskop altında izole edilip, uygun bir gıda ortamına yerleştirilerek geliştirilmesidir. Bahçe bitkilerinde bu tekniğin kullanılmasıyla bitkiler hızlı üretilebilmektedir. Ayrıca meristemleri oluşturan hücreler genetik olarak stabil olduğundan, rejenere olmuş bitkiler donor bitkiye genetik olarak eş olmaktadır. Genetik stabilite özellikle deneysel materyalde çok istenir ve çok gereklidir. Meristem kültürünün en önemli uygulanması patojenden, özellikle virüsten ari bitki üretimidir ve ayrıca bu gibi virüsten ari gemıplaznılanmn uzun süre muhafaza edilmesini de sağlar. Bu avantajlardan dolayı bahçe bitkilerinde, özellikle son 20 yıl içerisinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan meristem kültürü tekniğinde pek çok faktör başarıyı etkilemektedir. Bu faktörler; donor bitki: explant, çevresel şartlar (sıcaklık, ışık ve nem) kültür ortamı, büyümeyi düzenleyici/er, tuz konsantrasyonu, kültür kaplan olarak sıralanabilir.Item Bursa Kestel yöresinde üretilen bazı meyve fidanlarının büyüme ve dallanma özellikleri(Uludağ Üniversitesi, 1991) Soylu, Arif; Başyiğit, Hayriye; Ziraat Fakültesi; Bahçe Bitkiler BölümüBu araştırmada Kestel yöresinde üretilen elma, armut, ayva, kiraz, şeftali, erik gibi meyve türlerinin bazı çeşitlerinde fidanların gelişme kuvveti, üniformiteleri, yan dal oluşturma durumları ve dal açılan incelenmiş, ayrıca fidan üreticisinin şekil verme yönünden uyguladığı teknik işlemler gözden geçirilmiştir. Fidanların boy ve çap yönünden gelişme kuvveti genellikle yeterli düzeyde olup, bu bakımdan tür ve çeşitlere göre farklı değerler saptanmıştır. Fidanlardaki dallanma şekli aslında bir tür ve çeşit özelliği olarak bazılarında dar açı/ı ve dik, diğer bazılarında ise geniş açılıdır. Gerek birinci yaşında büyümekte olan ve gerekse satılmayıp ikinci mevsimde büyümeye bırakılmış bazı meyve fidanlarında tepe vurma ve taçlandırma pazar isteklerine uygun olarak yüksekten (yaklaşık 1.10 m) yapılmaktadır. Bu fidanların alt bölümlerindeki sürgünler, büyümenin başlangıcında koparıldığında, dallar hemen hemen tepe kısmında ve genellikle dik bir açıyla oluşmaktadır.Item Kesme gladiolus (cv. White Prosperity) çiçeklerinin vazo ömrünün saptanması üzerine bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1991) Mengüç, Ahmet; Zencirkıran, Murat; Usta, Erol; Ziraat Fakültesi; Bahçe Bitkiler BölümüGladiolus çiçeklerinin vazo ömrünü uzatmak amacıyla yapılan bu çalışmada, "White prosperity" çeşidi çiçekleri kullanılmıştır. Çiçekler a) % 4 sakkaroz + 2 mM Gümüş tiyosülfat ile 30 dakika ön uygulama sonrası saf suya aktamıa, b) % 4 sakkaroz + 0.5 mM Nikel klorid, c) % 4 sakkaroz + % 0.025 Potasyum Alüminyum sülfat, d) Gladiolus-Chrysal, e) Kontrol (saf su) solüsyonları içeren cam kavanozlara konuşmuşlardır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, en uzun vazo ömrü ortalama 8.6 günle % 4 sakkaroz + 0.5 mM Nikel klorid'den elde edilmiş, bunu 7.8 günle % 4 sakkaroz + 2 mM Gümüş tiyosülfat ile 30 dakika ön uygulama ve Gladiolus-Chrysal, 7.6 günle % 4 sakkaroz + % 0.025 Potasyum Alüminyum sülfat izlemiş, en az vazo ö1mü ise 7 .2 günle kontrolden elde edilmiştir.Item Kültür mantarının ( A.bisporus) değişik sıcaklık ve ambalajlarda muhafazası üzerinde bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1991) Bahri, Tunç; Türk, Rahmi; Şeniz, Vedat; Eriş, Atilla; Ziraat Fakültesi; Bahçe Bitkiler BölümüSağlıklı bir toplum olmanın tek yolu dengeli bir beslenmeden geçer. Dengeli bir beslenme için de, besin değeri yüksek, kaliteli ve aynı zamanda ucuz yiyecekleri halkın tüketimine sunmakla olasıdır. İşte bu yiyeceklerden birisi de taze yemeklik mantarlardır. Ülkemiz nüfusunun yarısından fazlasının henüz iyi tanımadığı, tanıyıp da yemek isteyenlerin % 16.8'inin zehirlenmekten korktukları,onu da göze alıp yemek isteyenlerden % 20.7' sinin pahalı olduğunu öne sürmesi hiç de gözden uzak tutulmamalıdır.Türkiye'deki mantar üretim tesislerinin yetersiz koşullarda çalışması bu olumsuz nedenlerin başında gelmektedir. Bilgili personel ve ileri bir teknolojinin uygulanması ile yetiştiricilikten pazarlamaya kadar düzenli bir organizasyonunun kurulması halinde mantar üretim ve tüketiminde büyük gelişmelerin olacağı kesindir. Taze yemeklik mantarın hasat edildikten sonra; Hızla ön soğutmaya alınarak 2 saat gibi kısa bir süre içerisinde ürün sıcaklığına muhafaza sıcaklığına getirilmesi.Ambalaj materyali olarak kafesli plastikten yapılan ve boyutların daha önce belirtilen kapların içerisine 200g kadar konarak üzerinin delikli polietilen torbalarla kapatılması, Muhafaza ortam sıcaklığı olarak + 1°C'nin seçilmesi ve taşıma sırasında da soğuktan yararlanılması halinde taze mantarın kalitesinde önemli kayıplar olmadan en az 13 gün kadar saklamak veya uzak pazarlara göndermek, araştırmadan elde edilen bulguların ışığı altında mantar üretim ve pazarlama zincirinde yer alan ilgililere önerilebilir.