1991

Bu araştırmada Kestel yöresinde üretilen elma, armut, ayva, kiraz, şeftali, erik gibi meyve türlerinin bazı çeşitlerinde fidanların gelişme kuvveti, üniformiteleri, yan dal oluşturma durumları ve dal açılan incelenmiş, ayrıca fidan üreticisinin şekil verme yönünden uyguladığı teknik işlemler gözden geçirilmiştir. Fidanların boy ve çap yönünden gelişme kuvveti genellikle yeterli düzeyde olup, bu bakımdan tür ve çeşitlere göre farklı değerler saptanmıştır. Fidanlardaki dallanma şekli aslında bir tür ve çeşit özelliği olarak bazılarında dar açı/ı ve dik, diğer bazılarında ise geniş açılıdır. Gerek birinci yaşında büyümekte olan ve gerekse satılmayıp ikinci mevsimde büyümeye bırakılmış bazı meyve fidanlarında tepe vurma ve taçlandırma pazar isteklerine uygun olarak yüksekten (yaklaşık 1.10 m) yapılmaktadır. Bu fidanların alt bölümlerindeki sürgünler, büyümenin başlangıcında koparıldığında, dallar hemen hemen tepe kısmında ve genellikle dik bir açıyla oluşmaktadır.
Nursery trees of sonie apple, pear, quince, cherrey, peach and plum cultivars produced in Kestel vicinity were investigated in relation to their vigor, branching, brach angle of the laterals and uniformity and the technical procedures of the growers were viewed. The vigor of the nursery trees as length and diameter were often sufficient and different values were determined among the cultivars. Angles of tile laterals with the main shoot were less narrower and slowed upright growing in some nursery trees than the others basically depended on the habit of the cultivar. Some nursery trees which had been unselled and remained for growing in the second year or those in their first season 's growth were cut back nearly to 1.10 m height by the demand of the growers. Due to the remeval of the branches below 1.1 m at the beginning of shoot growth, nearly all of the shoots were produced on the tip of the main shoot, generally with a narrow angle.

Bursa, Kestel, Üretilen meyve, Dallanma özellikleri, Produced fruit, Branching features

Soylu, A. ve Başyiğit, H. (1991). ''Bursa Kestel yöresinde üretilen bazı meyve fidanlarının büyüme ve dallanma özellikleri''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 101-112.