2005 Cilt 24 Sayı 1-2-3-4
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/13143
Browse
Browsing by BUU Author "Evrensel, Süreyya Saltan"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Soğuk olarak tüketime sunulan bazı hazır gıdaların mikrobiyolojik kalitelerinin incelenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2006-02-27) Temelli, Seran; Sen, Cem; Evrensel, Süreyya Saltan; Yüksel, Nur; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu.Çalışmada, toplam 60 adet soğuk olarak tüketime sunulan hazır gıda örneği (Rus salata, İtalyan salata, Danish salata, tavuk salata, kadınbudu köfte ve arnavut ciğeri) mikrobiyolojik olarak toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform bakteriler, E. coli, Enterobacteriaceae, enterokoklar, stafilokoklar, koagülaz pozitif stafilokoklar, maya ve küf, sülfit indirgeyen anaerob bakteriler ve Salmonella spp. yönünden incelenmiştir. Analizler sonucunda, örnek türlerine bağlı olarak toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı 105 -107 kob/g, koliform bakteriler 103 -105 kob/g, Enterobacteriaceae 103 -104 kob/g, enterokoklar 103 -104 kob/g, stafilokoklar 103 -105 kob/g, maya ve küf sayısı da 103 -104 kob/g düzeyleri arasında saptanmıştır. Ayrıca, incelenen örneklerde sülfit indirgeyen anaerob bakterilerin sayısının saptama sınırının altında olduğu tespit edilmiş, Salmonella spp. varlığına rastlanılmamıştır. Sonuç olarak, soğuk tüketime sunulan hazır gıdaların mikrobiyolojik kalitesinin düşük ve değişen oranlarda E. coli ve koagülaz pozitif stafilokokları içermesi nedeniyle halk sağlığı yönünden riskli olduğu belirlenmiştir.