2006-02-27

Çalışmada, toplam 60 adet soğuk olarak tüketime sunulan hazır gıda örneği (Rus salata, İtalyan salata, Danish salata, tavuk salata, kadınbudu köfte ve arnavut ciğeri) mikrobiyolojik olarak toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform bakteriler, E. coli, Enterobacteriaceae, enterokoklar, stafilokoklar, koagülaz pozitif stafilokoklar, maya ve küf, sülfit indirgeyen anaerob bakteriler ve Salmonella spp. yönünden incelenmiştir. Analizler sonucunda, örnek türlerine bağlı olarak toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı 105 -107 kob/g, koliform bakteriler 103 -105 kob/g, Enterobacteriaceae 103 -104 kob/g, enterokoklar 103 -104 kob/g, stafilokoklar 103 -105 kob/g, maya ve küf sayısı da 103 -104 kob/g düzeyleri arasında saptanmıştır. Ayrıca, incelenen örneklerde sülfit indirgeyen anaerob bakterilerin sayısının saptama sınırının altında olduğu tespit edilmiş, Salmonella spp. varlığına rastlanılmamıştır. Sonuç olarak, soğuk tüketime sunulan hazır gıdaların mikrobiyolojik kalitesinin düşük ve değişen oranlarda E. coli ve koagülaz pozitif stafilokokları içermesi nedeniyle halk sağlığı yönünden riskli olduğu belirlenmiştir.
In this study, a total of 60 cold served ready to eat food samples (Russian salad, Italian salad, Danish salad, chicken salad, kadınbudu meat balls and Albanian sytyle liver) were examined for the presence of total aerobic mesophilic bacteria, coliforms, E. coli, Enterobacteriaceae, enterococci, staphylococci, coagulase positive staphylococci, yeast and mold, sulfite reducing anaerobs and Salmonella spp. Analyses revealed the following counts: total aerobic mesophilic bacteria 105 -107 cfu/g, coliforms 103 -105 cfu/g, Enterobacteriaceae 103 -104 cfu/g, enterococci 103 -104 cfu/g, staphylococci 103 -105 cfu/g, yeast and mold 103 -104 cfu/g. Counts for the sulfite reducing anaerobs were under the detection limit, and no Salmonella spp. was isolated. These results indicate that the microbiological status of cold served ready to eat food samples were not high and the presence of E. coli and coagulase positive staphylococci in the samples analysed show that these foods pose risk for public health.

Mayonezli salatalar, Tavuk salataları, Sebze salataları, Köfte, Ciğer, Yenmeye hazır gıdalar, Mayonnaise salads, Chicken salads, Vegetable salads, Meat ball, Liver, Ready to eat foods

Temelli, S. vd. (2005). "Soğuk olarak tüketime sunulan bazı hazır gıdaların mikrobiyolojik kalitelerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3-4), 69-74.