2000 Cilt 19 Sayı 3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17937
Browse
Browsing by BUU Author "Eren, Mustafa"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Fibrozyme'm çeşitli yem maddelerinin in vitro sindirilebilirlik özellikleri üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2000-03-08) Türkmen, İ. İsmet; Gülmez, B. Haluk; Eren, Mustafa; Gezen, Ş. Şule; Veteriner FakültesiBu çalışmada, fıbrolitik bir enzim olan Fibrozyme ın bazı yem maddelerinin in vitro sindirilebilirlik özellikleri Uzerine etkileri incelenmiştir. Denemede 11 adet yem örneği kullanılmıştır. Örnekler biri kontrol olmak üzere 6 farklı dozda Fibrozyme ile muamele edilmişlerdir. örneklerin kuru madde, organik madde ve ham selüloz sindirilebilirlik leri süt ığırı rumen sıvısının kullanıldığı in vitro metotla belirlenmiştir. Arpa, soya kabuğu ve konsantre yem karma ının kuru madde ve organik madde sindirilebilirlikleri, mı ır silajı, saman, arpa, soya kabuğu, konsantre yem karma , kaba ve konsantre yem karması ı ile kaba ve konsantre yem karması 2'nin ham selüloz sindirilebilirlikleri Fibrozyme ın çeşitli dozlarında kontrol gruplarından yüksek olmuştur (P<0.05). Yonca kuru otunun kuru madde, organik madde ve· ham selüloz sindirilebilirlik değerleri ile kaba ve konsantre yem karması 2'nin organik madde sindirilebilirlik değerleri ise bazı Fibrozyme dozlarında kontrol gruplarından düşük olmuştur (P<0.05). Sonuç olarak, Fibrozyme ın yem maddelerinin sindirilebilirlik özellikleri üzerine etkisinin enzim seviyesine ve yem türüne bağlı olduğu düşünülmektedir.Item Kristalize iyot içeren yıkama suyuna daldırmanın broyler karkaslarının mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2000-06-09) Şen, M. K. Cem; Temelli, Seran; Eren, Mustafa; Albay, Ramazan; Berker, Aşkın; Veteriner FakültesiBu alışma, tavuk ka kaslarınm mikroorganizma yükünün azalımına kristalize iyodun etkisini saptamak alanınmıtır. Çalışmada 28 adet bir günlük yaşta broyler civcivler kullanılmıştı . Civcivler büyüme dönemi boyunca normal çeşme suyu içenler ve 2 ppm iyotlu su içenler olarak iki gruba ayrımıtır. Kesimden sonra her gruptaki tavuk karkararı tekrar iki gruba ayırararak arı ı 10°C'deki e suyuna, diğer arada 10°C'deki 2 ·ppm kristalize iyot içeren yıkama suyuna daldırılaak 15 dak. bekletilştir. Her gruba ait karkaslardan alınan örnekler toplam mezofilik aerob bakteri, koliform grubu mikroorganizma, Staphy lococus aureus ve Salmonelle spp. yönünden incelenmitir. Sonuç olarak, iyotlu suya da ırılan karkaslarda toplam mezofilik aerob bakteri, koliform grubu mikroorganizma ve Staphylococcus aureus yüklerinin çeşme suyuna daldırılan karkas gruplarına göre önemli derecede (p