2000 Cilt 19 Sayı 3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17937
Browse
Browsing by BUU Author "Aydın, Cenk"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Saccharomyces cerevisiae'nin süt ineklerinde rumen protozoonlan, rumen sıvısı sodyum, potasyumu ile toplam uçucu yağ asitleri üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2000-02-03) Aydın, Cenk; Biricik, Hakan; Galip, Nurten; Türkmen, İ. İsmet; Veteriner FakültesiBu çalışma süt ineklerinde Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün rumen protozoalarının sayı ve yüzde dağılımlan ile rumen sıvısı pH, sodyUm. (Na}, potasyum (K} ve Toplam Uçucu Yag Asidi (TUY A) miktarlan üzerine etkisini incelemek amacı ile gerçekleştirildi. Çalışmada aynı yaş ve süt verimine sahip toplam 24 baş Esmer ve Holstein ırkı süt inegi kullanıldı. Deneme boyunca hayvaniara konsantre yem ve bezelye silajı yedirildi. Deneme grubunun rasyonuna hayvan aş ına 1 O g canlı maya kültürü (Saccharomyces cerevisiae) ilave edildi. Çalışma ilk iki haftası adaptasyon olmak üzere toplam 10 haftalık bir dönem boyunca devam etti. Denemenin 1., 30., ve 60. günlerinde, sabah yemiernesinden 3 saat sonra, kontrol (K) ve deneme (Sc) grubu hayvanlardan rumen içerigi alınarak pH, protozoon sayısı ve identifıkasyonu, TUY A ve ruınen sıvısı Na+ ve K+ ' u yönlerinden incelendi. Protozoa sayısı 30. günde Sc grubunda (122082.3 ± 8117.8 mr\ n=12) K grubundan (50694.8 ± 2120.5 ml -ı, n= J2) daha yüksek (p