2000 Cilt 19 Sayı 3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17937
Browse
Browsing by BUU Author "Aydın, Ayşegül"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Vibrio parahaemolyticus gıda zehirlenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2001-04-10) Soyutemiz, Ece; Aydın, Ayşegül; Veteriner FakültesiDoğal olarak denizlerde ve nehirlerin denizlere açıldığı yerlerdeki çevresel mateiyaJierde yerleşen , gram negatif, halofilik bir mikroorganizma olan Vibrio parahaemolyticus, gastroenteritis (en yaygın sendrom), yara enfeksionları ve septisemi olmak üzere 3 büyük klinik hastalık sendromuna neden olmaktadır. V. parahaemolyticus enfekiyonları genellikle, çiğ kabukluları, özellikle istiridyeleri yiyen veya derilerindeki yaraları ılıkdeniz suyuna maruz kalan kişilerde oluşur. V. parahaemolyticus, ilk kez 1950 yılında, Japonya'da gıda kaynaklı bir enfeksiyon nedeni olarak tanımlanmıştır. O zamandan bu yana, V. parahaemolyticus Japonya'da ve tüm Asya'da gıda kaynaklı bir enfeksiyon nedeni olarak bilinmektedir. Son on yıl içinde, Birleşik Amerika'da V. parahaemolyticus en ık gastroenteritise neden olan ve insanlardan en çok izole edilen Vibrio türlerindendir. Bu mikroorganizma, Japonya'da ve deniz ürünlerinin tüketildiği dünya ülkelerinde yalnızca gıda kökenli zehirlenmelerin nedeni olarak değil; aynı zamanda bir sağlık riski olarak kabul edilmektedir.