Selülozik kumaşların reaktif boyarmaddeler ile boyanmasında UV absorblayıcı kullanımının bazı haslıklar üzerindeki etkisinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Uygun, Ahmet Bilal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, yazlık pamuklu kumaşların reaktif boyarmaddeler ile boyanması ve sonrasında UV absorblayıcı uygulanması ile renk farkı, yıkama haslıkları, güneş koruma faktörü ve ışık haslığı üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışmada önce yaz mevsiminde kullanılan renklere uygun olarak pamuklu kumaş reaktif boyarmaddeler ile boyanmış, daha sonrada boyanan kumaşların bir kısmına UV absorblayıcı kimyasal uygulanmıştır. Boyamada iki farklı konsanrasyon seçilmiştir. Boyalar seçilirken yüksek fikse olma gücüne sahip çektirme metoduna uygun boyalar seçilmiştir. Bu uygulamalardan sonra elde edilen kumaşlarda, renk farklılığına, güneş koruma faktörüne, yıkama ve ışık haslığına bakılmıştır. Sonuçlar çizelgeler halinde gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre ,UV absorblayıcı kimyasalın reaktif boyarmaddeler ile boyanan pamuklu kumaşların elde edilen güneş koruma faktörü ve haslık değerleri üzerinde etkisi vardır.
Application of UV absorbing chemicals to the reactive dyed cotton fabrics and related color difference, washing fastness, light fastness and sun protection factors of the fabrics were investigated in this study. In the experimental part cotton fabric was dyed with reactive dyes at two different dye concentrations. After dyeing the UV absorber chemical was applied to the dyed samples. Reactive dye that have high fixation properties and suitable for exhaustion dyeing were selected. After dyeing, color difference, washing and light fastness and sun protection factors of the UV absorber cured fabrics were measured. The results were presented in Tables. According to the results obtained, UV absorbing chemical influenced the color, fastness and sun protecting properties of the reactive dyed cotton fabrics.

Description

Keywords

Reaktif boyama, Reaktif boyarmaddeler, Renk farkı, UV absorblayıcı, Günes koruma faktörü (GKF), Yıkama haslığı, Işık haslığı, Reactive dyeing, Reactive dyestuffs, Color difference, Sun protection factor (SPF), Washing fastness, Light fastness

Citation

Uygun, A. B. (2007). Selülozik kumaşların reaktif boyarmaddeler ile boyanmasında UV absorblayıcı kullanımının bazı haslıklar üzerindeki etkisinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.