Yayın:
Farklı bölgelerden toplanan kırmızıbiberlerin fizikokimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi

dc.contributor.advisorÖZCAN SİNİR, GÜLŞAH
dc.contributor.authorÖzgören, Ayşe Selin
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0000-0003-2457-5274
dc.date.accessioned2025-12-11T06:48:47Z
dc.date.issued2025
dc.description.abstractBölgesel farklılıklar, gıdaya özgü karakteristik yapıyı oluşturmaktadır. Gıdanın sahip olduğu karmaşık kimyasal yapısının gelişmiş analitik teknikler kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edilmesi ile elde edilen verilerin istatistiksel yöntemler kullanılarak anlamlandırılması ve yetiştirildiği orijin ile ilişkilendirilmesi; pazar içerisinde rekabet edilebilirliğini arttırmakta ve bölgesel üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadır. Bu tez kapsamında, Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan kırmızıbiber numunelerinin fizikokimyasal özellikleri (pH, toplam asitlik, toplam kuru madde, renk, askorbik asit), antioksidan kapasite ve toplam fenolik madde miktarı, kapsaisinoid ve karotenoid içerikleri ve spektroskopik parmak izi taraması (FT-IR) yapılarak kırmızıbibere ait karmaşık kimyasal kompozisyon ortaya konulmuştur. Ayrıca, bölgeler arası farklılıklar, ileri düzey istatistiksel yöntemlerden kemometrik yaklaşımla değerlendirilmiştir. Toz kırmızıbiberlerin % 91,85-97,66 toplam kuru madde; 4,99-5,53 pH; % 2,58-4,80 toplam asitlik; L* değerleri, 51,56-66,20; a* değerleri, 13,11-27,92; b* değerleri, 17,59-36,40; 618,47-2379,12 mg/100g KM askorbik asit içeriğine sahip olduğu görülmüştür. Antioksidan kapasiteleri; DPPH metodu ile 1,20-7,82 μmol TE/g KM, CUPRAC metodu ile 105,24-836,49 μmol TE/g KM düzeyinde saptanmıştır. Örneklerin toplam fenolik madde miktarı ise 446-540 mg GAE/100 g KM aralığında saptanmıştır. En yüksek toplam kapsaisinoid içeriğine (337,71 mg/kg KM) sahip olan Kahramanmaraş kırmızıbiberi, diğer illere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Karotenoid düzeyleri bakımından; Gaziantep acı kırmızıbiberi, β-karoten (63,79 mg/kg KM) ve likopen (1,81 mg/kg KM) içeriğiyle; Bursa acı kırmızıbiberi ise, lutein (0,90 mg/kg KM) içeriğiyle diğer illere kıyasla istatistiksel farklılık göstermektedir. Ayrıca, kırmızıbiberlerin kimyasal yapısının ve fonksiyonel özelliklerinin FT-IR ölçümleri ile bölgeler arasında anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
dc.description.abstractRegional differences constitute the characteristic structure specific to food. By analyzing the complex chemical structure of food in detail using advanced analytical techniques, the data obtained is interpreted using statistical methods and associated with the origin where it is grown; increases the competitiveness in the market and contributes to the sustainability of regional production. Within the scope of this thesis, the physicochemical properties (pH, total acidity, total dry matter, color, ascorbic acid), antioxidant capacity and total phenolic substance amount, capsaicinoid and carotenoid contents and spectroscopic fingerprint scanning (FT-IR) of red pepper samples collected from different regions of Turkey were revealed by complex chemical composition of red pepper. In addition, the differences between the regions were evaluated by chemometric approach, which is one of the advanced statistical methods. Red peppers powder had 91.85-97.66% total dry matter; 4.99-5.53 pH; 2.58-4.80% total acidity; L* values, 51.56-66.20; a* values, 13.11-27.92; b* values, 17.59-36.40; 618.47-2379.12 mg/100g DM ascorbic acid content were found. Antioxidant capacities were determined as 1.20-7.82 μmol TE/g DM by DPPH method and 105.24-836.49 μmol TE/g DM by CUPRAC method. Total phenolic substance amount of the samples was determined in the range of 446-540 mg GAE/100 g DM. Kahramanmaraş red pepper having the highest total capsaicinoid content (337.71 mg/kg DM) showed statistically significant difference compared to other provinces. In terms of carotenoid levels; Gaziantep hot red pepper shows statistical differences with its β-carotene (63.79 mg/kg DM) and lycopene (1.81 mg/kg DM) content; Bursa hot red pepper shows statistical differences with its lutein (0.90 mg/kg DM) content compared to other provinces. In addition, it was determined that the chemical structure and functional properties of red peppers showed significant differences between the regions with FT-IR measurements.
dc.format.extentXV, 64 sayfa
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/57252
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.bapFGA-2024-1773
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKırmızıbiber
dc.subjectBölgesel farklılık
dc.subjectKapsaisinoid
dc.subjectKarotenoid
dc.subjectParmak izi
dc.subjectFT-IR
dc.subjectRed pepper
dc.subjectRegional difference
dc.subjectCapsaicinoid
dc.subjectCarotenoid
dc.subjectFingerprint
dc.titleFarklı bölgelerden toplanan kırmızıbiberlerin fizikokimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of physicochemical and functional properties of red peppers which collected from different regionsen
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
relation.isAdvisorOfThesisc2ab1f06-a541-4282-aa21-8b948545bbfd
relation.isAdvisorOfThesis.latestForDiscoveryc2ab1f06-a541-4282-aa21-8b948545bbfd

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
Ayse_Selin_Ozgoren.pdf
Boyut:
1.74 MB
Format:
Adobe Portable Document Format