2022-06-23

Demir, Huriyenur

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmanın amacı; 3-6 yaş çocuğa sahip annelerin duygusal istismarı potansiyelleri ile çocuklarının ayrılık kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu temel amaç doğrultusunda annelerin duygusal istismar potansiyelleri ve çocuklarının ayrılık kaygılarının; çocuğun cinsiyeti, yaşı, annenin yaşı, eğitim durumu ve mesleğine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Samsun il merkezi ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda okul öncesi eğitime devam eden 3-6 yaş arası 410 çocuk ve annelerinden oluşmuştur. Araştırmanın verileri “Kişisel Bilgi Formu”, “3-6 Yaş Çocuğa Sahip Ebeveynlere Yönelik Duygusal İstismar Potansiyeli Ölçeği” ve “Ayrılık Kaygısı Değerlendirme Ölçeği-Ebeveyn Formu” kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde t-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi, Basit Doğrusal Regresyon ve Çoklu Regresyon kullanılmıştır. Araştırmaya katılan annelerin duygusal istismar potansiyellerinin annenin mesleği, çocuğun cinsiyeti ve yaşı değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Annenin yaşı ve eğitim durumu değişkenlerinin ise “önleyici” alt boyutta farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. 3-6 yaş aralığında okul öncesi eğitime devam eden çocukların ayrılık kaygıları çocuğun cinsiyet, yaş, annenin yaş, eğitim durumu ve meslek değişkenlerine göre Yazar Adı ve Soyadı Üniversite Enstitü Ana Bilim Dalı Bilim Dalı Tezin Niteliği Sayfa Sayısı Mezuniyet Tarihi Tez Danışmanı Huriyenur DEMİR Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Temel Eğitim Ana Bilim Dalı Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi XV + 130Doç. Dr. Meral TANER DERMAN vii istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılaşmamıştır. Annelerin duygusal istismar potansiyelleri ile çocuklarının ayrılık kaygıları arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca annelerinin duygusal istismara neden olan davranışlarının çocuklarının yalnız kalma ve terk edilme kaygılarını pozitif olarak yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
The purpose of this study was to reveal the correlation between the emotional abuse potentials and their children's separation anxiety of mothers with children aged 3 to 6 years. In line with this main purpose examined whether the emotional abuse potentials of the mothers and separation anxiety their children vary according to children's gender, their age, mothers age, education level and occupation. The research was carried out using the relational screening model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of 410 children and their mothers between the ages of 3 and 6 who continued their preschool education in the institutions affiliated with the Ministry of National Education in Samsun provincial center and districts in the 2021-2022 academic year. Data were collected by a valid and reliable “Personal Information Form” as well as the Scale for “Emotional Abuse Potential of Parents with Children Aged 3 to 6”, “Separation Anxiety Rating Scale Parent Form”. Statistical analyses of the obtained research data were carried out using the t-test, Anova, Pearson Correlation, Simple Linear Regression and Multiple Regression tests. It was observed that the emotional abuse potential of the mothers who participated in the study did not show a significant difference according to the mothers’ profession, child’s gender and age variables. Family income status differs in the causal and preventive sub-dimensions of the emotional abuse potential scale, and the variables of age and educational Name and Surname University Institution Field Branch Degree Awarded Page Number Degree Date Supervisor ABSTRACT Huriyenur DEMİR Bursa Uludag University Institute of Educational Sciences Primary Education Pre-school Education Degree Master XV + 130Assoc. Prof. Dr. Meral TANER DERMAN ix status of the mother differ in the preventive sub-dimension. Separation anxiety of children between the ages of 3-6 who attend pre-school education did not differ statistically significantly according to the variables of the child's gender, age, mother's age, education level and occupation. A positive and significant relationship was found between the emotional abuse potential of mothers and their children's separation anxiety. In addition, it was concluded that the behaviors of their mothers that cause emotional abuse positively predicted their children's anxiety about being alone and abandoned.

Ayrılık kaygısı, Duygusal istismar, İstismar, Kaygı, Okul öncesi eğitim, Child abuse, Emotional abuse, Separation anxiety, Preschool education

Demir, H. (2022). 3-6 yaş çocuğa sahip annelerin duygusal istismar potansiyelleri ve çocuklarının ayrılık kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.