Mastitis olgularında virusların rolü

2009-07-09

Bu derlemede özellikle sığır mastitis olgularının etiyolojisinde virusların rolleri irdelenmiştir. Viruslar sığır mastitis olgularında hem hazırlayıcı hem de primer etiyolojik ajan olarak rol oynayabilirler. Bovine herpesvirus 2, vaccinia virus, sığır çiçeği virusu, yalancı sığır çiçeği virusu, vesicular stomatitis virusu, şap hastalığı virusu ve bovine papillomavirus memede lezyon oluşturarak memenin doğal savunma mekanizmasını sekteye uğratırlar. Bovine herpesvirus 1, bovine viral diarrhoea virus, sığır immun yetmezlik virusu ve bovine leukemia virus enfeksiyonları ise immun yetmezliğe sebep olarak bakteriyel patojenlerin etkileriyle indirekt mastitis oluşumuna yol açabilirler. Yapılan deneysel çalışmalarda bovine herpesvirus 1, şap hastalığı virusu ve parainfluenza 3 viruslarının sığırlarda klinik mastitis oluşturabildiği, bovine herpes virus 4 gibi bazı virusların ise subklinik mastitise neden olduğu gösterilmiştir.
In this review role of viruses especially in bovine mastitis is evaluated. Viruses may act as predisposing agent as well as primary aetiological agent in bovine mastitis cases. Bovine herpesvirus 2, vacciniavirus, cowpox, pseudocowpox, vesicular stomatitis, foot-and-mouth disease and bovine papilloma viruses can induce teat lesions that decrease the natural defence mechanisms of the udder. Bovine herpesvirus 1, bovine viral diarrhoea virus, bovine immunodeficiency virus and bovine leukemia virus infections cause immunosuppresion which may indirectly lead to mastitis by contrubuting the bacterial pathogenes. In experimental studies it has been shown that bovine herpesvirus 1, foot-and-mouth disease virus and parainfluenza 3 virus can cause clinical mastitis and some viruses such as bovine herpesvirus 4 may lead to subclinical mastitis in cattle.

Sığır, Cattle, Virus, Mastitis, Virüs

Alpay, G. ve Yeşilbağ, K. (2009). "Mastitis olgularında virusların rolü ". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(1), 39-46.