Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının sınıfta istenmeyen davranışları değiştirmek ve düzeltmek amacıyla başvurdukları stratejileri belirlemektir. Araştırmanın evreni 2004-2005 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi ikinci ve üçüncü sınıfta okuyan öğrencileridir. Araştırmanın örneklemi ise tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 180 öğretmen adayıdır. Sayısal veriler anket uygulanması yoluyla elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde t testi ve varyans analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Grupların görüşleri arasındaki fark .05 anlamlılık düzeyi dikkate alınarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak sınıf yönetimi dersi alan ve almayan öğretmen adaylarının sınıfta istenmeyen davranışları önlemek açısından farklı görüşlere sahip olukları ve görüşleri arasındaki farkın önemli olduğu saptanmıştır.
The aim of this study is to determine the strategies of teacher trainners which they use for changing and eliminating the misbehaviours in the classroom. The sample of the study 180 teacher trainners who are selected randomly. They are second and third grade Education Faculty students Uludağ University at Bursa. The data for this study was collected through questionaire. t test and variance analysis techniques were used for analysing data. The difference in the view of the subjects were interpreted according to 0.5 significance level. Finally, it is pointed out that teacher trainers who are taking classroom management lesson and who ara not taking the lesson have different views in preventing the misbehaviours in class, and it is concluded that this difference between their views are important.

Sınıf yönetimi, İstenmeyen davranış, İstenmeyen davranışı değiştirme stratejisi, Classroom management, Misbehaviour, Strategy for changing misbehaviour

Sarıtaş, M. (2006). "Öğretmen adaylarının değerlendirmelerine göre sınıfta istenmeyen öğrenci davranışlarını değiştirmek ve düzeltmek amacıyla yararlanılan stratejiler". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 19(1), 167-187.