2007

Berkeley'in "Hylas ile Philonous Arasında Üç Konuşma" adlı metni onun düşüncelerinin bir özeti gibidir. Yaptığımız bu değerlendirme yoluyla Modem Felsefe'nin temel problemlerinin yeniden hatırlatılması amaçlanmaktadır. Bir yanı Ortaçağ 'a bir yanı bilimsel devrimlerden kaynaklanan yeni bir dünyaya bakan bu dönem, aynı zamanda epistemolojik problemler açısından da empirizm ve rasyonalizmin karşı karşıya geldiği bir arenadır. Bu çalışma aracılığıyla, "'Berkeley gerçekten bir empirist sayılabilir mi?, Maddi gerçekliği tümüyle reddetmiş miydi?. O bir şüpheci midir?" sorulan cevaplanacaktır. Bu eser değerlendirildiğinde onun, Modem anlamda bir empirist olduğu, şüpheci olmadığı ve yine bir açıdan realist olduğu anlaşılacaktır.
Berkeley's book. "Three Dialogues between Hylas and Philonous", seems a summary of his considerations. Purpose of our study is to remind the basic problems of modern philosophy by means of this analysis. Modem philosophy has both middle age' s characteristics and the characteristics of new- scientific world. Also, the era is an arena of a conflict occurring between rationalism end empiricism. We aim at answer the following questions: " ls Berkeley truly an empiricist?, ls he deny entirely objective reality?, ls he a skeptic?". When this text is exposed, we conceive himasa not skeptic, but a modem empiricist and a may be said of a realist in a certain sense.

Duyulur şey, Neden, Nitelik, Septisizm (şüphecilik), İde (fikir), Sensible object, Cause, Quality, Skepticism, Idea

Çiçekdağı, C. (2007). “Berkeley'in, "Hylas ile Philonous Arasında Üç Konuşma" metni üzerine bir değerlendirme”. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 9, 185-211.