İspanya'da öğretmen yetiştirilmesi atanması ve düşündürdükleri

1991

Bugün ben sizlere İspanya'da öğetmen yetiştirilmesi ve seçilip atan­malarından söz edeceğim. Bundan önceki konuşmacı arkadaşlarım, Almanya, Fransa ve İngiltere/İrlanda da ilköğetimden öğretmenliğe kadar eğitim kurumlarından söz ettiler. Zamanımız daraldığı için, ben İspanya'daki eğitim sisteminin öteki Avrupa ülkelerindekinden pek farklı olmadığım, belki onlardan biraz geri, ama bizimkinden çok ileri olduğunu söylemekle yetinip hemen konuya girmek istiyorum İspanya'da özellikle öğretmen yetiştiren fakülte ve yüksekokul yok. Üni­versiteler ve onlara bağlı fakülteler yanında, Rektörlüğe bağlı bir İnstituto de Pe­dagogia, yani Öğretmenlik Formasyon Enstitüsü var. Öğretmene gereksinim duyulan dallarda Üniversite mezunları isterlerse bu enstitüye başvuruyorlar. Ders programları , saat ve ders adlarıyla bizimkine benziyor, uygulama da öyle. Ancak, derslerin içeriği, işlenişi, uygulama çok daha yüklü, ezbere değil durum tartışması 'na eleştirel düşünceye, çözilmler üretmeye dayalı ama öğretmen seçme sınaviarına katılmak için önkoşul degil.

Instituto de Pe­dagogia, Öğretmen yetiştirme

Özçelebi, A. (1991). "İspanya'da öğretmen yetiştirilmesi atanması ve düşündürdükleri". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 31-33.