Tarife ve ticaret genel anlaşmasının mahiyeti üzerine

1983

Çağımıza entegrasyon çağı demek pek abartma olmasa gerektir. Çünkü ekonomik birleşmeler, bu yüzyılın en önemli özelliklerinden biridir. İkinci Dünya Savaşından sonra birleşmelerin hızlandığını ve yoğunluk kazandığını görüyoruz. Kuşkusuz sözkonusu birleşmelerin temellerini, savaştan önceki çıkmazlar ve savaşın yıkıntısı oluşturmuştur. Bilindiği gibi kapitalist dünya 1929'da Amerika'dan başlayarak bütün diğer gelişmiş ülkeleri de genişle erek etkileyen bir "buhran" yasaklı. Buhranla birlikte sözkonusu ülkeler dış ilişkilerine yeni bir yön verme ihtiyacını duydular. İlişkilerdeki gelişme dünyayı ikinci bir savaşa sürükledi. Bu savaşa kapitalist ülkelerin deşarj savaşı gözüyle bakılabilir. Sömürgecilik devri kapandıktan sonra sömürülecek kaynaklar kurumaya yüz tutmuştu. Böyle bir kaynaktan mahrum olan ülkeler, başka bir yolla bu kaynağı harekete geçirmek ihtiyacını duymuş olacaklar ki, savaşın hemen arkasından güçbirliği oluşturmuşlardır öyle dikkatli hareket ediliyordu ki, oluşturulan kurumlar adeta ihtiyaç sırasına koyuyorlardı.

Tarife ve ticaret genel anlaşması, Entegrasyon çağı, İkinci Dünya Savaşı Sonrası birleşme, Kapitalist dünya

Ertürk, E. (1983). ''Tarife ve ticaret genel anlaşmasının mahiyeti üzerine''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 109-117.