Spinal disrafizmin eşlik etmediği servikal intradural lipom olgusu

2017-06-01

Tüzgen, Saffet
Küçükyürük, Barış
Kemerdere, Rahşan
İşler, Cihan
Özlen, Fatma

Spinal disrafizmin eşlik etmediği spinal intradural lipomlar nadir olgulardır. Omurga boyunca en nadir görüldükleri yer servikal seviyelerdir. Bu kitleler bening hatta neoplastik dışı lezyonlar olsa da medulla spinalise aşırı yapışık olmaları cerrahi tedavilerini güçleştirir. Bu olgu sunumunda temel şikayeti yürüme güçlüğü olan bir hastada saptanan servikal intradural lipom olgusu bildirilmektedir.
Spinal intradural lipomas without spinal dysraphism are rare lesions. They are mostly located at thoracic spine and thoraco-lumbar junction, cervical localization is least common. Their benign even non-neoplastic origin does not facilitate their microsurgical treatment due to severe adhesions and loss of pial dissection plane. We present a case of cervical intradural lipoma patient with main complaint of gait disturbance.

İntradural lipom, Servikal omurga, Omurga, Intradural lipoma, Cervical spine, Spinal cord

Tüzgen, S. vd. (2017). "Spinal disrafizmin eşlik etmediği servikal intradural lipom olgusu". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 43(2), 75-77.