2022-12-02

Bursa Uludağ Üniversitesi

Çalışmada, nar meyvesinin pratik kulanımı amaçlı muhafazası için Hicaznar çeşidinde -18 0C ve +4 0C sıcaklıkta, vakumlu ve vakumsuz paketlerde 5 ay boyunca muhafaza edilen nar tanelerinin meyve kalitesindeki değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla başlangıçta ve birer aylık aralıklar ile ağırlık kaybı, suda çözünebilir kuru madde (%), titre edilebilir asitlik (g/100mL), tat ve toplam fenol (mg GAE/100g), FRAB ve ABTS yöntemlerine göre toplam antioksidant (mg TE/mL), toplam antosiyanin (mg/mL) analizleri yapılmıştır. Aynı zamanda sıcaklık ve paketleme uygulamalarının nar tanelerinde mikroorganizma popülasyonu üzerine etkileri belirlenmiştir. Meyveler kapalı paketlerde muhafaza edildiği için ağırlık kaybı görülmemiştir. Muhafaza sonunda suda çözünen kuru madde miktarlarında azalış, pH değerleri ve titre edilebilir asit miktarında kısmi bir artış izlenmiştir. Depolama süresince -18 °C ortamda vakumlu pakette muhafaza edilen nar tanelerinin tat kalitesinin daha iyi olduğu, toplam fenol, antioksidant ve antosiyanin içeriğinin daha iyi korunduğu saptanmıştır. Aynı zamanda mikroorganizma sayımlarına bakıldığında en uygun sıcaklık ve paketleme yönteminin vakumlu -18 0C olduğu tespit edilmiştir. Tüm değerlendirilen özellikler yönünden nar meyvesi tanelenmiş olarak muhafaza yapıldığı zaman en uygun sıcaklık ve paketleme yönteminin vakumlu -18 0C olduğu belirlenmiştir.
In the study, the changes in the fruit quality of pomegranate seeds preserved for 5 months in vacuum and non-vacuum packages at -18 0C and +4 0C temperature in Hicaznar variety for the preservation of pomegranate fruit for practical use were examined. For this purpose, weight loss, total soluble solid (%), titratable acidity (g/100mL), taste and total phenol (mg GAE/100g), total antioxidants (mg TE/mL), total anthocyanin (mg/mL) were analyzed according to FRAB and ABTS methods at beginning and one-month intervals. At the same time, the effects of temperature and packaging applications on the microorganism population of pomegranate seeds were determined. Since it was stored in closed packages, there was no weight loss. At the end of the storage, a decrease in the amount of total soluble solid, a partial increase in pH values and the amount of titratable acidity was observed. It was determined that the taste quality of pomegranate seeds stored in vacuum packaging at -18 °C was better and their total phenol, antioxidant and anthocyanin contents were well preserved than other storage condition better preserved. At the same time, when the microorganism counts were examined, it was determined that the most appropriate temperature and packaging method was vacuum -18 0C. In terms of all the evaluated properties, when the pomegranate fruit was storagedas grained, it was determined that the most appropriate temperature and packaging method was vacuum and -18 0C.

Nar, Muhafaza, Depolama, Vakum, Fiziksel, Kimyasal, Analiz, Kalite

Eşiyok, H. (2022). Farklı muhafaza şekillerinin tanelenmiş nar meyvelerinin (Punica granatum L.) fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.