Yapay zekâ yöntemleriyle uyuşmazlık mahkemesi kararlarının tahmini

2023-09-22

Görentaş, Muhammed Burak

Bursa Uludağ Üniversitesi

Yapay zekâ, hayatı pek çok açıdan kolaylaştıran önemli bir teknoloji olarak öne çıkmaktadır. Günlük yaşamımızda akıllı asistanlar aracılığıyla ev işlerini yönetmek, seyahat planları yapmak ve hatta öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmek gibi işleri kolaylaştırır. Otomasyon ve üretim süreçlerinde kullanıldığında, iş yerlerinde verimliliği artırır ve insanların daha yaratıcı ve entelektüel görevlere odaklanmalarına imkân tanır. Yapay zekâ, karmaşıklığı basite indirgeyerek hayatımızın pek çok alanında kolaylık sağlamaktadır. Yapay zekâ, hukuk alanında önemli bir dönüşümü tetiklemektedir. Hukuk pratiği, büyük miktarda belge ve dava incelemesi gerektiren bir alandır ve yapay zekâ, bu süreçleri hızlandırmak ve daha verimli hale getirmek için kullanılmaktadır. Özellikle belge analizi ve veri madenciliği, hukuk firmalarının ve mahkemelerin büyük miktardaki hukuki belgeleri daha hızlı ve doğru bir şekilde tarayarak ilgili bilgilere ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, yapay zekâ, hukuk alanındaki tahminlerde ve analitik çalışmalarda da kullanılmakta, bu da hukukun daha öngörülebilir hale gelmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında yapay zekânın hukukta kullanımına dair bir örnek olarak Uyuşmazlık Mahkemesi kararları denetimli makine öğrenmesi yöntemleri ile tahmin edilmeye çalışılmıştır. Destek Vektör Makineleri algoritmasının %87 doğruluk değeri ile en yüksek sonucu verdiği görülmüştür. Ortaya konulan model, sanal yargıç türü yazılımların bir örneği olması nedeniyle bu çalışmada, hukukta sanal yargıç uygulamasının olumlu ve olumsuz tarafları ile hukuk alanında yapay zekâ etiği konuları tartışılmıştır.
Artificial intelligence stands out as a significant technology that facilitates life in many ways. It simplifies various aspects of daily life, allowing us to manage household chores, plan travel, and even personalize learning experiences through smart assistants. When used in automation and production processes, it enhances workplace productivity and enables individuals to focus on more creative and intellectual tasks. Artificial intelligence simplifies complexity across multiple domains in our lives. Furthermore, artificial intelligence is triggering a substantial transformation in the field of law. Legal practice involves the examination of extensive documents and cases, and artificial intelligence is utilized to expedite and improve efficiency in these processes. Particularly, document analysis and data mining assist law firms and courts in rapidly and accurately scanning large volumes of legal documents to access relevant information. Additionally, artificial intelligence is employed in making predictions and analytical studies within the legal field, contributing to making law more predictable. As part of this study, the use of artificial intelligence in law is exemplified by attempting to predict decisions of a The Court Of Jurisdictional Disputes using supervised machine learning methods. It was observed that the Support Vector Machines algorithm yielded the highest accuracy rate, with an accuracy rate of 87%. Since the model presented in this study is an example of software similar to artificial judges, both the positive and negative aspects of artificial judges in law and ethical considerations regarding artificial intelligence in law are discussed.

Hukuk, Makine öğrenmesi, Sanal yargıç, Yapay zekâ, Artificial intelligence, Artificial judge, Law, Machine learning

Görentaş, M. B. (2023). Yapay zekâ yöntemleriyle uyuşmazlık mahkemesi kararlarının tahmini. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.