Yükleniyor...

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Spor genetiği çalışmaları son zamanlarda dünya çapında artmıştır ve yapılan araştırmalar genetik faktörlerin atletik performansta önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. IL-6 (İnterlökin-6) geni de atletik performansa etki eden önemli genlerden biridir. IL-6 geninin kodladığı protein olan interlökin-6, kas hipertrofisi ve kas iyileşmesinin de dahil olduğu sporla ilişkili birçok moleküler yolakla ilişkilendirilmiştir. IL-6 geninin sekans varyantlarının ise atletik performansı etkilediği farklı çalışmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmada Türkiye Triatlon Federasyonu’nun düzenlediği yarışlara katılan triatlon sporcularında (n=50) ve genel popülasyondan seçilen sedanter bireylerde (n=50) IL-6 geninin mikroRNA’lar da dahil olmak üzere gen regülasyonunda önemli olan moleküllerin bağlandığı 3’ kodlama yapmayan bölgesi (3’UTR) (592 bp) sanger sekanslama yöntemi ile sekanslanmıştır. İki grupta gerçekleştririlen sanger sekans verileri analiz edilerek tespit edilen varyantların kapsamlı fonksiyonel önemleri in silico yöntemlerle araştırılmıştır. Çalışma sonucunda sekanslanan gen bölgesinde 0.005≥MAF≥0.002 olmak üzere toplam 4 adet sekans varyant (rs13306435, rs747302620, rs2069849, rs13306436) tespit edilmiştir. Tespit edilen sekans varyantlarının biyoinformatik araçlarla analizi gerçekleştirilmiş ve varyantların gen regülasyonunda önemli olabileceği gözlemlenmekle beraber rs13306436 (MAF=0.016) sadece triatlet grubunda tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre IL-6 geninin 3’UTR varyantlarının atletik performans açısından önemli düzenleyici bölgeler olabileceğini işaret eden bulgular vardır. Çalışmamızın sonuçları daha fazla sporcu ile ve farklı spor branşlarında doğrulanıp spor genetiği alanındaki translasyonel yaklaşımlara ışık tutma potansiyelindedir.
Recently, research in sports genetics have increased worldwide in recent times and it has been revealed that genetic factors are important in athletic performance. The IL-6 (Interleukin-6) gene is one of the important genes that affect athletic performance. Interleukin-6, the protein encoded by the IL-6 gene, has been associated with many sport-related molecular pathways, including muscle hypertrophy and muscle healing. Sequence variants of the IL-6 gene have been shown to affect athletic performance in various studies. In this study, the 3' non-coding region (3'UTR) (592 bp) of the IL-6 gene, which is important in gene regulation, including microRNA binding, was resequenced in triathlon athletes (n=50) participating in the races organized by the Turkish Triathlon Federation and sedentary individuals selected from the general population (n=50) by sanger sequencing. Sequence variants detected by Sanger sequence data analysis conducted in two groups were comprehensively investigated by in silico methods to reveal their functional significance. As a result, a total of 4 sequence variants (rs13306435, rs747302620, rs2069849, rs13306436) with 0.005≥MAF≥0.002 were detected in the sequenced gene region. Multiple bioinformatic tools were used to analyse which reveal their possible roles in gene regulation however rs13306436 (MAF=0.016) was detected only in the triathlete group. Our results indicate that the 3'UTR variants of the IL-6 gene may be important regulatory regions for athletic performance. Validation of the results with more athletes and in different sports branches has the potential to shed light on the translational approaches in the field of sports genetics.

Anahtar kelimeler

İnterlökin-6, IL-6, 3'UTR, DNA sekanslama, Biyoinformatik, Triatlon, SNP, Spor genetiği, Interleukin-6, DNA sequencing, Bioinformatics, Triathlon, Sport genetics

Alıntı

Niş, H. F. (2023). Triatlon sporcularında interlökin-6 geninin 3’ kodlama yapmayan bölgesindeki sekans varyantlarının frekanslarının ve bağlantı dengesizliği kalıplarının araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.