Kur’ân ve mesh

Kur’ân geçmiş toplumlardan ve onların bazılarının ilahi tebliğe kulak asmadıklarından bahseder. Onların, peygamberlerinin getirdiklerinin aksine davranmaları nedeniyle Allah Teâlâ tarafından zaman zaman ikaz edildiklerini ve bu ikazları dikkate almayanların da çeşitli şekillerde uyarıldıklarını söz konusu eder. Bu ikazlar cümlesinden olarak o toplumların bazen helak edildiğini, bazen lanetlendiğini ve bazen de bir başka varlığın şekline dönüştürüldüğünü kaydeder. Bu araştırmada özellikle bu son husus irdelenecek ve Kur’ân ve mesh konusu üzerinde durulacaktır. Mesh konusunun imkânı ve keyfiyeti araştırılacak ve ilahi ikazla doğrudan ilişkili olup olmadığı hususu irdelenecektir. Diğer uyarı şekilleri üzerinde derinlemesine durulmayacaktır.
The Quran talks about the past communities and their disobedience to the divine message. It mentiones that from time to time they were warned by God because they rejected the messages of His messengers and that those who rejected, were punished in different ways. Among these punishments mentioned in the Quran, there were destruction, curse or changing them into other beings. In this paper, I examine the last kind of punishment, which is called mash. I will investigate its possibility and nature and whether it is related to the divine warning or not.

Günah, İlâhî ikaz, Helak, Mesh, Başka varlık suretine dönüşme, İman, Sin, Divine warning, Destruction, Mash, Changing, Into other being, Belief

Yücedoğru, T. (2011). "Kur’ân ve mesh". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 20(2), 53-76.