Yükleniyor...

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Anemi ve dislipideminin böbrek nakli olan çocuklarda greft üzerine etkisini ve bu faktörlerin gelişimine neden olan risk faktörlerinin araştırılması amaçlanılmıştır. Çalışmamız 81 hasta ile tamamlanmıştır. Hastaların demografik verileri tıbbi özellikler, verici bilgileri ve laboratuvar verileri kaydedilmiştir. Bu veriler böbrek nakli sonrası anemisi bulunan/bulunmayan ve dislipidemisi bulunan/bulunmayan gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Greft fonksiyonlarını etkileyebilen faktörlere risk analizi yapılmıştır. Böbrek nakli sonrası anemi bulunan hastaların, bulunmayan hastalara göre demir değerlerinin daha düşük ve demir bağlama kapasitesi değerlerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Böbrek nakli sonrası dislipidemi gelişen hastaların, gelişmeyen hastalara göre hemoglobin, yüksek yoğunluklu lipoprotein ve glomerül filtrasyon hızı daha düşük, total kolesterol, trigliserit, düşük yoğunluklu lipoprotein, ortalama hücresel hacim, üre ve kreatinin değerlerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Tek değişkenli analizde anemi, nakli öncesi periton diyaliz uygulanmasıyla 5,60 kat, hemodiyaliz uygulanmasıyla 8,89 kat arttığı saptanmıştır (p<0,05). Çok değişkenli analizde ise posttransplantasyonal anemi gelişimi hemodiyaliz uygulanmasıyla 3,99 kat artmaktadır (p<0,05). Tek değişkenli analizde dislipidemi, hemoglobin değerindeki 1mg/dl artışıyla 7,75 kat, glomerül filtrasyon hızındaki 1 ml/dk artışıyla 3,97 kat ve donörün canlı olmasıyla 3,96 kat artmaktadır (p<0,05).Böbrek nakli sonrası anemi ve dislipidemi gelişiminin greft üzerine anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır (p>0,05). Transplantasyon öncesi kullanılan diyaliz modalitelerinden özellikle hemodiyaliz uygulamaları posttransplantasyonal anemi ile ilişkilidir. Posttransplantasyonal dislipidemi için serum hemoglobinin ve GFH düzeyleri bir risk faktörü olarak bulunmuş olsa da çok değişkenli analizlere göre bu parametrelerden etkilenmemektedir. Nakli sonrası gelişen anemi ve dislipideminin greft fonksiyonları üzerine bir etkisi bulunmamaktadır.
The aim of this study is to investigate the impact of anemia and dyslipidemia on grafts in children undergoing kidney transplantation, and to explore the risk factors contributing to the development of these factors. Our study was completed with 81 patients. The demographic data, medical characteristics, donor information, and laboratory data of the patients were recorded. These data were compared between groups with/without post-kidney transplant anemia and dyslipidemia. Risk analysis was conducted for factors that could affect graft functions. It has been determined that patients with post-kidney transplant anemia have lower iron levels and higher iron-binding capacity values compared to those without anemia (p<0.05). In patients developing post-kidney transplant dyslipidemia, it was observed that hemoglobin, high-density lipoprotein, and glomerular filtration rate were lower, while total cholesterol, triglycerides, low-density lipoprotein, mean corpuscular volume, urea, and creatinine values were higher compared to those without dyslipidemia (p<0.05). In univariate analysis, anemia was found to increase by 5.60 times with pre-transplant peritoneal dialysis and 8.89 times with hemodialysis (p<0.05). In multivariate analysis, the development of post-transplant anemia increased by 3.99 times with hemodialysis (p<0.05). In univariate analysis, dyslipidemia increased by 7.75 times with a 1 mg/dl increase in hemoglobin, 3.97 times with a 1 ml/min increase in glomerular filtration rate, and 3.96 times with a living donor (p<0.05). There is no significant impact of post-kidney transplant anemia and dyslipidemia development on graft (p>0.05). Specifically, hemodialysis procedures among the dialysis modalities used before transplantation are particularly associated with posttransplant anemia. Although serum hemoglobin and GFR levels have been identified as risk factors for posttransplant dyslipidemia, according to multivariate analyses, these parameters are not affected. There is no impact of post-transplant anemia and dyslipidemia on graft functions.

Anahtar kelimeler

Anemi, Böbrek nakli, Dislipidemi, Greft, Anemia, Dyslipidemia, Graft, Kidney transplantation

Alıntı

Öndeş, T. (2024). Böbrek nakli olan çocuklarda anemi ve dislipidemi risk faktörlerinin belirlenmesi ve greft üzerine etkilerinin araştırılması. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.