2010-03-31

Bu çalışmanın amacı, doğumdan sonra 24.saatte ölçülen immunglobulin G (IgG- 24) konsantrasyonu ile sütten kesme dönemi öncesinde canlı ağırlık artışı arasında ilişkinin saptanmasıdır. Bununla beraber doğduktan hemen sonra hiperimmun serumun parenteral olarak uygulandığı oğlaklar ile kontrol grubu oğlakların büyüme performanslarının karşılaştırılması da hedeflenmiştir. Çalışmada aynı koşullarda bakılan 30 sağlıklı Saanen oğlak (0-30 günlük) kullanılmıştır. Doğumun hemen sonrasında canlı ağırlıkları ölçülmüştür. Oğlakların yarısına (n=15) hiperimmun serum, diğer yarısına (n=15) %0.9 NaCl solusyonu enjekte edilmiştir. Doğumdan sonraki 24.saatte alınan kan örneklerinden serum IgG konsantrasyonu belirlenmiştir. Çalışmanın 30. gününde canlı ağırlıklar ölçülmüş ve büyüme performansları hesaplanmıştır. Çalışma grubunda, doğumdan sonra 24.saatte ölçülen IgG değeri ile günlük ortalama canlı ağırlık kazancı (R2 = 0,17) arasında ilişki bulunmazken, IgG-24 konsantrasyonu ile 30.gün canlı ağırlığı arasında (R2 = 0,26) istatistiki önem saptanmıştır. Kontrol grubunda 24.saat IgG ile günlük ağırlık artışı ve 30.gün canlı ağırlığı arasında istatistiki fark bulunmamıştır. Sonuçlar, 24.saatteki IgG düzeyi ile 30.gün canlı ağırlığı arasında pozitif bir ilişkinin olduğunu ve hiperimmun serum uygulanan oğlakların 30.gün canlı ağırlık performanslarının arttığını göstermektedir.
The aim of this study was to evaluate the correlation between the IgG levels at 24 hours postpartum and the mean daily weight gain until the weaning period. Goat kids injected parenterally with hyperimmune serum just after birth were also compared with those not injected. Thirty healthy Saanen goat kids (0-30 daysold) were used which had the same conditions. Body weight was measured at birth. Half of the kids (n=15) injected hyperimmune serum and other half of the kids (n=15) injected 0.9% NaCl solution. Blood samples were collected and serum IgG concentration were detected on 24 hours after parturation. Body weight was measured day 30 and calculated of preweaning growth performance. There were no difference in serum IgG-24 concentrations, mean daily gain (R2 = 0,17) in study group. There was significant difference between day 30 weight (R2 = 0,26) and IgG-24 in study group. There were no difference among daily weight gain, day 30 weight and IgG-24 in control group. Results indicated that there was a positive relationship between IgG-24 and day 30 body weight and hyperimmun serum injection was increased to growth performance in goat kids for day 30 after parturation

Oğlak, Goat kids, Pasif transfer, LgG, Sütten kesme, Günlük ortalama ağırlık artışı, Passive transfer, Preweaning, Mean daily gain

Yalçın, E. ve Temizel, E. M. (2010). "Sütten kesme öncesi dönemde oğlakların büyüme performansına pasif transfer durumunun etkisi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29(1), 23-26.