Türk edebiyatı dersine katılıma yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi

2016-06-26

Can, Remzi

Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin Türk Edebiyatı dersine katılıma yönelik olarak tutumlarını belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmektir. Ölçek maddeleri, öğrencilerin bu derse katılımlarına yönelik tutumlarını ortaya koyan bir yazıdan elde edilen veriler ve ilgili alan yazın taranıp uzman görüşlerine başvurularak araştırmacı tarafından belirlenmiştir. 49 maddelik taslak ölçek, Kırşehir merkezde yer alan ortaöğretim düzeyindeki 8 okulda öğrenim gören 485 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde kullanılmış ve bu analizler sonucunda taslak ölçek 22 maddeye indirilmiştir. Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile ölçeğin 5 faktörlü bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ise 0,81’dir.
This study aims to introduce a scale developed to find out what attitudes secondary school students maintain towards participating in classroom activities in courses of Turkish Literature. Items of the scale were specified by the researcher through the data from an essay on students’ attitude towards participating in this course as well as reviewing the relevant literature and getting expert opinions. The 49-item draft scale was applied to 485 students studying in eight secondary schools in Kırşehir. SPSS 17.0 and Lisrel 8.80 were used in data analysis and the draft scale was reduced to 22 items after the analyses. Exploratory and confirmatory factor analyses indicate that the scale has a 5-factor structure. The scale’s Cronbach’s alpha coefficient of reliabiliy is 0,81.

Türk Edebiyatı dersi, Katılım, Tutum, Ölçek, Turkish Literature course, Participation, Attitude, Scale

Can, R. (2016). “Türk edebiyatı dersine katılıma yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 29(2), 325-344.