İnnate immunite ve konakçı savunması

2012-09-11

İnnate immun sistem memelilerin savunma sisteminde önemli bir role sahiptir. Adaptif immun sistemin aksine, patojenlerle karşılaşıldığı zaman ani olarak immun yanıtın şekillenmesini sağlar. İnnate immun sistem, mikroorganizmaların patojen olarak tanınmalarını sağlayan Patojen ilişkili moleküler yapıları (P.A.M.P.), bu yapıları tanımakla görevli yapı tanıyan reseptörler (P.R.R.) aracılığı ile tanıyarak, hücre içinde innate immun sistemin sinyal mekanizmalarını tetikler, sonuç olarak yangının şekillenmesi ile son bulan reaksiyonları başlatır. İnnate immun sistemin en önemli yapılarından olan Toll benzeri reseptörler (T.L.R.), patojenlerin tanınmasında rol oynarlar. P.R.R.’ler sadece patojen etkenleri tanımakla kalmayıp, radyasyon, yüksek sıcaklık, travma gibi fiziksel sebeplere karşı da yanıtın oluşmasını ve reaksiyonların başlatılmasını sağlarlar. İnnate immun sistemi hedef alan tedavi çalışmaları günümüzde büyük bir önem ve hızla devam etmektedir.
Innate immune system has an important role in the mammalian defense mechanism. Contrast to adaptive immune system, innate immune system provides occurrence of a rapid response against pathogens. It determines Pathogen Associated Molecular Pattern (P.A.M.P.), pathogenic structures of microorganisms, by Pattern Recognition Receptors (P.R.R.) and then induces intracellular signal mechanisms resulted with inflammation. Toll like receptors (T.L.R.s), an important component of the innate immune system, recognize pathogens. P.R.R.s recognizes not only pathogens, but also these receptors response against physical factors such as radiation, heat, and trauma. Therapeutic studies targeting innate immune system are still continuing with extensive importance and a pace.

İnnate immunite, Innate immunity, Toll-like reseptör, Yangı, Patogenez, Toll-Like receptors, Inflammation, Pathogensis

Vatansever, A. ve Kahraman, M. M. (2012). "İnnate immunite ve konakçı savunması". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 31 (1), 39-49.