Yan ve yüzükoyun ameliyat konumlarında santral venöz basınç değişmeleri

1982

Bursa Üniversitesi

Herhangi bir kalp ve damar hastalığının klinik ve fizik bulgusunu taşımayan 20 erişkin hastada Santral Venöz Basınç (SVB) ölçümleri uygulandı. Ölçümler indüksiyon öncesi, indüksiyon sırası, endotrakeal intübasyondan 5 ve 10 dakika sonra, anestezi sonrası ameliyat konumunda (sırtüstü, yan, yüzükoyun) ve sırtüstü konumda ekstübasyondan sonra tekrarlandı. Gerek yan gerekse yüzükoyun konumda SVB değerleri sırtüstü konuma oranla anlamlı olarak yükselmektedir. Yüzükoyun konumda SVB da, yan konuma göre daha etkili artmalar görülmektedir. Değerler 10' uncu dakika ameliyat konumunda stabilleşmektedir. Bu çalışmanın sonucu olarak, kalp ve akciğer hastalarında sırtüstü ve yan konumlan; hemodinamik açıdan daha az sakınca taşıması nedeniyle önermekteyiz.
Central venous pressure (CVP) measurements have been performed on twenty adult patients who have had no physical and clinical findings. Measurements were repeated during pre-induction and induction on supine position, five and ten minutes after endotracheal intubatian on operation position (supine, lateral, prone), after anesthesia on operation position and after extubation on supine position. CVP values were found significantly high either lateral or prone positioned patients. CVP more raised in pro ne position than lateral position. While surgical position, CVP findings became stabil values on the tenth minutes. The results of this study suggest that supine and lateral positions should be used on the potients who have suffered cardiac and lung disorders.

Bu çalışma, 1981 tarihinde İstanbul[Türkiye]’da düzenlenen XIV. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresi‘nde bildiri olarak sunulmuştur.

Yan ve yüzükoyun ameliyat, Santral venöz basınç(SVB), Basınç değişmeleri, Central venous pressure (CVP), Pressure changes, Surgical positioned

Akgün, T. ve Özyurt, G. (1982). "Yan ve yüzükoyun ameliyat konumlarında santral venöz basınç değişmeleri". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 9(1), 1-6.