Gazi tezi üzerine bazı düşünceler

1998

Jennings, R. C.

Paul Wittek, 1937’de Londra Üniversitesi’nde gazi tezini üç derste açıkladığından beri, hemen bütün önemli Osmanlı tarihçileri bu fikri istisnasız onayladılar. Wittek’in bir Türkolog olarak mükemmelliği, berrak, kısa ve açık üslûbu, sıcak ve karizmatik kişiliği, bu fikre meydan okumaya niyetli herkesin şüphelerinin üstesinden geldi. Gerçekte Wittek’in bütün çalışmaları, bu alanda derhal, fakat aynı zamanda sürekli bir etki bırakmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun yükselişi hakkında ileri sürdüğü fikirler, o andan bugüne kadar, bu konudaki bütün ‘modern bilim’e hakim oldu.

Gazi tezi, Osmanlı Devleti, İslâm, Cihad, Sultan

Jennings, R. C. (1998). "Gazi tezi üzerine bazı düşünceler". çev. Salih Pay. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(7), 661-670.