1985

Karaca, Orhan

Bu araştırma Tahirova, Kıvırcık, III de France X Merinos Merinos kuzularının, doğum ve sütten kesim ağırlıkları üzerine etkili bazı makro çevre faktörlerinin etki payları bulunmuş ve önem kontrolü yapılmıştır. Doğum ağırlığı üzerine cinsiyet (P<0.05), doğum şekli (P<0.01) ve genotip gruplar (P<0.01) istatistik önemli etki yapmışlardır. Sütten kesim ağırlığı için sadece sütten kesim ağırlığının doğum ağırlığına kısmi regresyon katsayısı ve genotip grupların etkisi önemli olmuştur (P<0.02). Dikkate alınan diğer faktörlerin önemsiz çıkması özellikle materyaldaki hayvan sayısının azlığıyla açıklanmıştır.
In this study, the effetcts of some macro environmental sectors of birth and weaning weigts Tahirova, Kıvırcık. III de France X Merinos and Merinos Lambs were estimated. Estimations were analyzed by usine appropriate statistical methods. In respecs to birth weight, effects of sex (P<0.05), birth type (P<0.01) und different genotype groups (P<0.01); of weaning weight, the represion coefficient of weaning weight on birth weight (P<0.01) was found tobe statistically significant. The other factors that or wearning weight significautly. The reasan fort his can be explained by the insufficient number of animals studiet in this research.

Merinos, III de France X Merinos, Tahirova, Kıvırcık, X Merinos, Kuzu, Bursa, Doğum, Lamb, Birth, Sütten kesim, Weaning

Karaca, O. (1985). Bursa ili şartlarında Tahirova, Kıvırcık, Merinos, III de France X Merinos kuzularının doğum ve sütten kesim ağırlıklarına bazı çevre faktörlerinin etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.