2014-12-02

Çalışmanın amacı, glokom nedeniyle dorzolamid-timolol ya da brinzolamid-timolol fiks kombinasyonundan birini kullanmakta iken herhangi bir sebeple diğer kombinasyona geçilen hastalarda kombinasyonları yan etkiler açısından karşılaştırmak ve hastaların damla tercihini ve tedaviye uyumunu değerlendirmektir. Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı glokom polikliniğinde takip edilen ve dorzolamidtimolol ya da brinzolamid-timolol kombinasyonundan birini kullanırken diğerine geçilen 30 hastaya yan etkilerin ve tercih edilen damlanın sorgulandığı bir anket uygulanmıştır. Yaşları 14-81 arasında değişen 9 erkek, 21 kadın toplam 30 hastaya anket uygulanmıştır. Otuz hastanın % 66,7’ si dorzolamid-timolol kullanımı sonrasında batma, % 46,6’sı ise kızarıklık tariflemiştir. Bu durum brinzolamid-timolol kullanımı sonrasına oranla daha sıktır ve istatistiksel olarak anlamlıdır. (p değerleri sırasıyla 0,002 ve 0,012) Bulanık görme ise brinzolamid-timolol sonrası daha sık görülmekle birlikte (% 43,3) istatistiksel olarak anlamlı değildir.(p= 0,426) Hastalar genel izlenimleri ve tedaviye uyumları açısından sorgulandığında 30 hastanın 12’si (% 40) dorzolamid-timolol, 15’i (% 50) brinzolamid-timolol kombinasyonunu tercih etmiştir. Üç hasta (% 10) damlalar arasında fark olmadığını belirtmiştir. Bizim çalışmamızda brinzolamid-timolol kombinasyonu kullanımında daha az batma, kızarıklık ve daha fazla bulanık görme şikayeti görülmüştür. Her iki damla da etkinlik açısından kabul edilebilir tedavi seçenekleri olmakla beraber hastalar tercihlerini farklı yan etkilerden hangisini daha tolere edilebilir bulduğuna göre yapmaktadır.
The aim of this study is to compare the side effects of dorzolamide-timolol and brinzolamide-timolol combinations in patients whose treatments were switched from one to the other for any reason and to evaluate patients preference and compliance. A questionnaire about side effects of dorzolamide-timolol and brinzolamide-timolol fix combinations and patients preference was performed to 30 patients followed in Uludag University Ophthalmology Department whose treatment switched from to the other. Thirty patients (9 male, 21 female, aged 14-81 years) filled out the questionnaire. Of 30 patients 66,7 % experienced stinging, 46,7 % experienced redness after instillation dorzolamidetimolol, more frequent than brinzolamide-timolol instillation. (P<0,05) Blurred vision is experienced more frequently after brinzolamidetimolol instillation but it is not statistically significant. (p=0,426) Fifty percent of 30 patients preferred brinzolamide-timolol combination, 40 % preferred dorzolamide-timolol combination. Three patients expressed no difference between 2 combination. In our study we found that brinzolamide-timolol led to less stinging, less redness and more blurring compared with dorzolamide-timolol. As we believe both combination are suitable for glaucoma treatment. Patients may make their preference depending on which side effect they find more tolerable.

Dorzolamid-timolol., Dorzolamide-timolol, Brinzolamid-timolol, Glokom, Yan etki, Uyum, Brinzolamide-timolol, Glaucoma, Side effect, Compliance

Baykara, M. vd. (2014). "Dorzolamid-timolol ve brinzolamid-timolol kombinasyonlarının karşılaştırılması: yan etki profili ve hastaların tercihi" Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 40(2),53-55.