Hematopoetik kök hücre transplantasyonu sonrası yaşam: Hemşirenin bakım rolü

2021-03-29

Kara, Hava
Arıkan, Fatma

Bursa Uludağ Üniversitesi

Hematopoetik kök hücre transplantansyonu (HKHT), yüksek riskli, ancak iyileştirici bir tedavidir. HKHT’de her aşama önemli olmakla birlikte tedavi sürecindeki geçişler bireyin sağ kalımında anahtar rol oynamaktadır. HKHT hastalarında taburculuk sonrası süreçte takip ve yönetim zordur. Birey, nakil merkezinden sonra çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. HKHT taburculuk sonrası süreçte bireylerin en sık karşılaştığı geç komplikasyonlar; graft versus host hastalığı (GVHD), enfeksiyöz komplikasyonlar, yorgunluk, sosyal uyumsuzluk (cinsellik, işe dönüş), psikolojik sıkıntı (depresyon, anksiyete) ve sekonder malign hastalıklardır. Birey maruziyetlerine dayalı olarak tarama ve önleyici yaşam boyu takibi gerekli olan bu özel grubun değerlendirilmesinde hemşirelik bakımı, bireye ve aileye rehberlik etmek ve tavsiyede bulunmak için en iyi konumdadır. Bireylerin uzun vadeli sağlığını korumak için hasta merkezli ve multidisipliner koordineli hemşirelik bakımı sağlanmalıdır. Bu derlemenin amacı, hematolojik maligniteleri olan yetişkinler için HKHT taburculuk sonrası yaşamla ilgili güncel literatürün kapsamlı genel görünümünü sağlamaktır ve taburculuk sonrası hemşirelik bakımını vurgulamaktır.
Hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) is a high risk but healing treatment. Although every stage is important in HSCT, transitions in the treatment process play a key role in survival. In HSCT patients, follow-up and management are difficult in the post discharge period. After from the transplant center, faces complications that may occur. The most common late complications encountered by HSCT in the post-discharge period are; graft versus host disease (GVHD), infectious complications, fatigue, social maladjustment (sexuality, return to work), psychological distress (depression, anxiety) and secondary malign diseases. Nursing care is in the best position to guide and advise the individual and the family in the assessment of this special group, which requires screening and preventive lifelong follow-up based on individual exposures. Patient-centered and multidisciplinary coordinated nursing care should be provided to protect the long-term health of individuals. The purpose of this review is for adults with hematological malignancies, HSCT related to life after discharge to provide a comprehensive overview of the current literatüre and emphasizing nursing care after discharge.

Hematopoetik kök hücre transplantasyonu, Transplantasyon sonrası yaşam, Hemşire, Bakım, Hematopoietic stem cell transplantation, Life after transplantation, Nurse, Care

Kara, H. ve Arıkan, F. (2021). ''Hematopoetik kök hücre transplantasyonu sonrası yaşam: Hemşirenin bakım rolü''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 47(1), 133-140.