1983

Akkılıç, Mahmut
Çolpan, irfan

Bu araştırma et tipi (broyler) civciv rasyonlarına değişik oranlarda katılan ispirto mayasının canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi üzerine olan etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada günlük Hubbard etlik civcivler kullanılmıştır. Her grupta 30 adet olmak üzere dört grup halinde denemede toplam olarak 120 adet cıvcıv kullanılmıştır. İspirto mayasının bulunmadığı 1. grup kontrol grubu olarak kabul edilmiş diğer 2., 3. ve 4. gruplara sırasıyla% 5, 10 ve 15 oranında ispirto mayası katılmıştır. Araştırma 8 hafta sürdürülmüş, haftalık tartımlarla canlı ağırlık artışları ve yem tüketimleri tesbit edilmiştir. Sekizinci haftanın sonunda gruplarda ortalama canlı ağırlıklar sırasıyla 2057.4, 2000.5, 1947.5 ve 1928 g ve aynı süredeki yem top lam tüketimleri de 4558.9, 4562.8, 4476.7 ve 4463.8 g olarak tesbit edilmiştir. Gruplarda 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarı ise gruplarda sırasıyla 2.13, 2 .19, 2.22 ve 2.23 olmuştur. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre rasyonların kısıtlı aminoasit den gesi sağlandığında % 5-10 oranında ispirto mayasının broyler rasyonlarına rahatlıkla katılabileceği kanısına varılmıştır.
This study was carried out to investigate various levels of molases yeast used in the ration of broiler chicks and the effect of molases yeast on the feed efficiency and body weight gain. Hubbard day-old broiler chicks were used in the experiment. Totally 120 chicks in four groups each conteining of 30 were studied in this experiment. The rations of the group were supplemented with 0, 5, 10 and 15 % molases yeast respectively. The trial lasted for 8 weeks. Once a week chicks weighted and live weight gain and feed consumption were determined. At the and of 8 th week the average live weight were 2057.4, 2000.5, 1947.5 and 1928.8 g and the amount of feed consumed for 1 kg live weight gain was 2.13, 2.19, 2.22 and 2.23 respectively . lt is concluded that molases yeast can be used effectively up to 5-10% in rations of broiler provided that amino acid balance of ration is supplemented.

Etlik (broyler) civciv, İspirto mayası, Ağırlık artışı, Yem tüketimi, Yaşama gücü, Different ration levels

Akkılıç, M. vd. (1983). "Etlik (broyler) civciv rasyonlarına değişik oranlarda katılan ispirto mayasının canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yaşama gücü üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(1), 9-19.