2020-12-20

Can, Seda Vatan
Öztürk, Hasan

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada, asılı kütle-yay sistemine sahip tabakalı kompozit eğri bir kirişin dinamik kararlılığı araştırılmıştır. Kompozit eğri kiriş sabit kesit alana sahip Euler-Bernoulli kirişi olarak dikkate alınmış ve etkin esneklik modülü kullanılmıştır. Bolotin yaklaşımı ve enerji denklemlerine dayanan sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak eğri kiriş modeli oluşturulmuştur. MATLAB’de geliştirilen bir sonlu elemanlar kodu ile elde edilen kompozit eğri kirişe ait doğal frekanslar, ANSYS programında elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Sonuçların tutarlı olduğu görülmüştür. Tabakalı kompozit eğri kirişin farklı fiber açıları için asılı kütle-yay sisteminin sayısının ve konumunun kirişin kararsızlık bölgelerine etkileri, dinamik yük parametresi ve statik yük parametresi de dikkate alınarak incelenmiştir. Asılı kütle-yay sistemi olmayan eğri kiriş ve asılı kütle-yay sistemine sahip eğri kirişe ait dinamik kararsızlık bölgeleri şekillerle sunulmuştur.
In this study, the dynamic stability of a laminated composite curved beam with a suspended mass-spring system is investigated. The composite curved beam is considered as a uniform cross-sectional area Euler-Bernoulli beam and effective flexibility module is utilized. The curved beam model is obtained by using the Bolotin approach and the finite element model based on energy equations. The natural frequencies of the composite curved beam obtained with a finite element code developed in MATLAB are compared with the results of ANSYS model. It is found that the results are very good agreement. The effects of the number and position of the suspended mass-spring system on the instability regions of the beam are surveyed considered that also dynamic load parameter and static load parameter for different fiber orientation angles of the layered composite curved beam. The dynamic stability regions of both types of the curved beam with and without suspended spring-mass system are presented in figures.

Eğri kiriş, Dinamik kararlılık, Asılı kütle-yay, Titreşim analizi, Sonlu elemanlar, Curved beam, Dynamic stability, Suspended spring-mass, Vibration analysis, Finite elements

Can, S. V. ve Öztürk, H. (2020). "Asılı kütle-yay sistemlerine sahip kompozit eğri kirişin dinamik kararlılık analizi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 25(3), 1557-1576.