1992

Bu araştırma, konsantre yemle beslenen Merinos erkek kuzularda hematokrit, hemoglobin, alyuvar sayısı, ortalama alyuvar hacmi (OAH), ortalama alyuvar hemoglobini (OAHb), ortalama alyuvar hemoglobin yoğunlugu (OAHbY), akyuvar sayısı ve sedimentasyon değerlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. alışmada 127 adet Merinos erkek kuzu 4 eşit gruba ayrılmıştır. I. nıp (kontrol) kuzular pelet şeklindeki kuzu-buzağı besi yemi ve artezyen suyu ile, ilave olarak urolithiasis'in profilaksisine yönelik ll. nıp kuzulara 125.000 gün s.c. vitamin-A enjeksiyonu, lll. Grup nonnal yem ve lkalileştirilmiş su (40 mg/litre Potasyum hidroksit) ve W. nıp kuzular da nonnal yeme ilave olarak hem vitamin-A hem de alkali su ile beslenmiştir. Denemenin başlangıcında, bazı degerleri saptamak için 7 kuzu, 3 aylık besi süresince de her ayın sonunda her gruptan 10'ar kuzu kesilmiş ve kan parametreleri incelenmiştir. Hematokrit degtrler, alyuvar sayılan ve hemoglobin miktarlan bazal değee göre tüm gruplarda artış göstermiştir. Hiçbir eğitim ve profilaksi uygulanmayan I. Grup kuzularda akyuvar sayılannda artış görülmesi, yapılan gıtımlann etkili olup, urolithiasis'e ağlı yangısal olaylan önleyebileceğin istenmiştir.
This study was canied out to evaluate the haematocrit, haemoglobin, r.b.c. counts, mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular haemoglobin (MCH), mean corpuscular haemoglobin concentration (MCHC), w.b.c. counts and sedimentotion rates in Male Merino Lambs feeding of pelleted concentrate feedstuffs. A sum of 127 lambs were devided into four equal groups. In thirty control lambs (Group), only pelleted fattening feed and artesian water; additionolIy in Group ll, for prophylactic purposes against urolithiasis 125.000 IU/15 days s.c. vitamin-A injections; in Group lll, 40 mglliter potassium hydroxide dissolved in . water; or in Group IV, bothvitamin-A and alkalin water were administered. At the beginning, 7 lambs were slaughtered to obtain the basal values of the blood parameters, while 10 animals from each group were similarly slughtered at the end of each month of three month experimental period for comparisons. Haematocrit, r.b.c. counts and haemoglobin values were siglıty increased in all groups, when compared with the basa values. The observation of an increase in w.b.c. counts in only untreated controls, proved that the prophylactic treatmenis were effective to reduce the inflammatory reactions against urolithiasis

Merinos erkek kuzuları, Male Merino Lambs, Kuzularda kan parametreleri

Cengiz, F. ve Sönmez, G. (1992). "Konsantre yemle beslenen merinos erkek kuzularda bazı kan parametreleri üzerinde çalişmalar" Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1),155-160.