DDT'nin tavuk ve bıldırcın yavrularında seksüel farklılaşmaya etkisi

1981

Dans ce travaille, on a examine des effects d'un insecticide commercial a concantration de 50 % de DDT sur la differentiation sexuelle de l'embryon de Poulet et de Caille (Coturnix Coturnix Japonica). Apres l'action du DDT a dose 50 %, les canaux de Müller ne peuvent pas regresser dans les embryons des deux sexes. Le testicule gauche acquerie un aspect d'ovo - testis.
Bu çalışmada böceklere karşı kullanılmak üzere ticarette satılan bileşiminde % 50 DDT bulunan bir böcek öldürücü ilacın (ensektisit) tavuk (Gallus domesticus) ve bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) embriyolarının seksüel farklılaşmalarına etkisi incelendi. DDT'nin % 5 'lik dozunda, erkek ve dişilerin Müller kanallarında gerilemenin durduğu, erkeklerde sol testislerin ovo testes haline dönüştüğü saptandı .

Bu çalışma Atatürk Üniversitesinin 23-27 Mayıs 1979 'da Erzurum 'da düzenlediği "Çevre Sorunları Sempozyumu" na sunulmuştur.

La differentiation sexuelle, L'embryon de poulet et de gaille, DDT, Tavuk ve bıldırcın yavruları, Seksüel farklılaşma

Evren, A. (1981). "DDT'nin tavuk ve bıldırcın yavrularında seksüel farklılaşmaya etkisi". Bursa Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1(1), 39-42.