Özgürlük kavramı II

1988

Kuçuradi, İoanna

Şimdi, bir fikir, bir ide ve bir değer olduğunu söylediğim toplumsal özgürlüğün, kavramsal içeriği ne olabilir? özgürlüğün diğer çeşitleriyle, yanlış olarak kavramsal bakımdan karıştırılan toplumsal özgürlük nedir? Toplumsal özgürlüğün kavramsal içeriğini, çeşitli "özgürlükler" oluşturur. Bu "özgürlüğü" iki ana türe ayırabiliriz ; ve ona iki ana açıdan bakabiliriz: kişi açısından ve devlet açısından. Kişi açısından - yani kişiyi merkeze alarak -bakıldığında, toplumsal özgürlük, moral (ahlaksal) özgürlük ve çeşitli hukuksal özgürlükler olarak karşımıza çıkar.

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde 17 Mart 1985 tarihinde yapılmış ve ilk bölümü Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakülteleri Dergisi'nin 1986 tarihli 1. sayısın da yayımlanmış konuşmanın ikinci ve son bölümü.

Özgürlük, Kişi özgürlüğü, Devlet özgürlüğü

Kuçuradi, İ. (1988). "Özgürlük kavramı II". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1),11-15.