Deprem ve kıyamet benzetmesi

Kula, Naci

İnsanoğlu zaman zaman günlük yaşamını etkileyen ya da onu altüst edebilen bazı olaylar ve durumlarla karşılaşabilir. Beklenmedik ve ani nitelikteki doğal afetler, ölüm, kaza gibi birtakım olaylar, bireylerin hayatlarını etkilediği gibi, oluş biçimi ve etki alanı itibariyle de toplumsal yaşamı da etkileyebilmektedir. 17 Ağustos 1999 tarihinde ülkemizi acı ve üzüntüye sevkeden Marmara depremi de bu nitelikte yaşanan doğa afeti idi. Bir çok aile, yakınlarını veya aile bireylerini kaybederek ya da evinin yıkılması veya hasar görmesi sonucu acı ve üzüntülü durumlar yaşadı. Toplumsal açıdan büyük ölçüde maddi kayıp ve insan kaybı sözkonusu oldu. Aynı zamanda geniş bir alanı kapsaması nedeniyle de ülkenin öncelikli konusunu oluşturdu. Konu ile ilgili uzmanların açıklamaları, depremzedelerin ihtiyaçlarının tespiti ve bunların karşılanması gibi birçok husus, toplumu ilgilendiren konular haline geldi.

Atıf alanında belirtilen sayfa numaraları derginin basılı halinden alınmıştır.
Bu makale, Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Naci Kula ve Din Psikolojisi Araştırma Görevlisi Muammer Cengil ile Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahit İmamoğlu ve Din Eğitimi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recep Kaymakcan’dan oluşan bir ekibin yürütmekte olduğu “Depremzedelerin Psikolojik Sorunları, Beklentileri ve Kendilerine Moral, Manevi Destekle Yardım” konulu çalışmanın ilk etabında elde edilen veriler ışığında hazırlanmıştır.

Kıyamet, Deprem, Doğal afetler, Kur’an-ı Kerim, Psikolojik gerginlik

Kula, N. (2000). "Deprem ve kıyamet benzetmesi". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 9(9), 351-360.