Biliyer obstruksiyonlarda su yükleme ve diürez

1974

Bursa Üniversitesi

Duktus Koledokus obstruksiyonlarının, diürez üzerine olan etkisi 5 köpek üzerinde incelenmiştir. Vücut ağırlığının % 5'i kadar su orogastrik bir tüp vasıtasiyle hayvanlara verilmiştir. Bulunan sonuçlar literatür bulguları ile karşılaştırılmış ve uygunluk içerisinde olduğu görülmüştür. Diürezde husule gelen azalmanın karaciğerde meydana çıkan histopatolojik değişiklikler ilgili obileceği kansı uyanmıştır.
The effect of biliary obstruction on diu r csis is evaluated in 5 dogs. A water load equivalent to % 5 of body weight was given via an orogastric tube. This study demonstrates that common bile duct ligation diminishes exe-. retina of water load. The results are in accordance with the findings. in the literature . lt' suggested that the degree of histopathological changes in the liver may have an ill effect on the functions of kidneys.

Biliyer obstruksiyonl, Su yükleme, Diürez, Vücut ağırlığı, Body weight, Water loading

Türker, Y. ve Koçak, N. (1974). ''Biliyer obstruksiyonlarda su yükleme ve diürez''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 1(1), 63-66.