1974 Cilt 1 Sayı 1

Recent Submissions

Now showing 1 - 8 of 8
  • ItemOpen Access
    Biliyer obstruksiyonlarda su yükleme ve diürez
    (Bursa Üniversitesi, 1974) Türkeri, Yılmaz; Koçak, Nevzat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Duktus Koledokus obstruksiyonlarının, diürez üzerine olan etkisi 5 köpek üzerinde incelenmiştir. Vücut ağırlığının % 5'i kadar su orogastrik bir tüp vasıtasiyle hayvanlara verilmiştir. Bulunan sonuçlar literatür bulguları ile karşılaştırılmış ve uygunluk içerisinde olduğu görülmüştür. Diürezde husule gelen azalmanın karaciğerde meydana çıkan histopatolojik değişiklikler ilgili obileceği kansı uyanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kronik aterosklerotik vasküler tıkanmalar ve cerrahi tedavisi hakkında son görüşler
    (Bursa Üniversitesi, 1974) Kutlay, Burçin; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Kronik aterosklerotik damar tıkanıklığının teşhisi iyi bir klinik muayene ile konabilir. Yardımcı muayene metodları bilhassa anjiografik tetkikler, operasyon yerinin tam olarak saptanmasında ve operasyon metodunun seçilmesinde büyük-ölçüde yardımcı olur. Hastalığın tedavisi cerrahidir. Gaye tıkanmanın altında kalan bölgeye çeşitli cerrahi metotlar kullanarak yeterli kan akımının yeniden bağlanmasıdır. Bu konuda kullanılan direkt cerrahi tedavi metodları üç grupta toplanır. 1-Trombo Endarterectomia, 2-By-pass, 3-Rezeksiyon ve gref. Tromboendarterektomi ve by-pass bugün için tercih edilen metodlardır. Tıkanmanın yanı sıra birde anevrizma varsa rezeksiyon ve gref metodu kullanılabilir. Tromboendarterektomi Kısa mesafeli segmanter tıkanmalarda, by-pass ise uzun mesafeli iliak arter tıkanmalarında ve aort bifurkasyonunun total tıkanmalarında tercih edilir. Distalde koronasyon tıkanmalarının mecburiyeti halinde direkt medoda lomber sempatektominin ilave edilmesi taınir ameliyatının başarı şansını arttırır. Hastalığın ilerlemesini geciktirmek, hastayı preoperatif devrede operasyona hazırlamak amacıyla tıbbi tedaviden istifade edilir.
  • ItemOpen Access
    Hiperkalemik peryodik paralizi (adinamia epizodika herediterya)
    (Bursa Üniversitesi, 1974) Sadıkoğlu, Sadık; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu yazıda hipokalemik periyodik paralizinin: klinik ve laboratuar görünümü,tanı ve ayırıcı tanı,tedavi prensipleri ve ilgili literatür gözden geçirildi.
  • ItemOpen Access
    Serebral biyopsi (Metod,endikasyon ve tanı değeri)
    (Bursa Üniversitesi, 1974) Oğul, Erhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bugün serebral biyopsi, dünyadaki belli başlı Nöroloji kliniklerinde bir tanı metodu olarak kullanılmaktadır. Ancak bunun, halen çeşitli yazarlar tarafından endikasyon sınırları ve tanı değeri bakımından tartışması yapılmaktadır. Bu yazıda serebral biyopsinin metodu, endikasyonları ve tanı değeri ilgili literatürün ışığı altında tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Bir vaka dolayısıyle chiari-frommel sendromu hakkında
    (Bursa Üniversitesi, 1974) Kocaer, Ata; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Ender görülen bir hastalık olan Chiari-Frommel sendromlu bir hasta sunulmuştur. Bu hastada galactorrhea ve amenorrhea 6 yıl önce, ilk doğumdan sonra ortaya çıkmış, iki defa terme erişemeyen spontan gebelik meydana gelmiş, fakat gene de semptomlar devam etmiştir. Bu vak'a nedeni ile literatür araştırması yapılmış, Chiari-Frommel sendromu geniş bir şekilde tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Küçük yaşlarda intranasal rekonstruksionun gereği
    (Bursa Üniversitesi, 1974) Arat, Metin; Tezel, İlker; Hızalan, İbrahim; Mığdışoğlu, Serkis; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    10 yaşın altındaki çocuklarda yapılacak septoplasti ameliyatların nazal maturasyonda retardasyona sebep olacağı kanısı vardır . Fakan son on yıl içerisindeki nazopulmoner fonksiyonlar üzerindeki çalışmalar eski bir çok hipotetik aksaptanaların değişmesine sebep ol tur. Kati endikasyon mevcut, küçük yaşlarda da konservatif bir septoplasti korreksiyon gereği , bugün artık şart gibidir .Küçük çocukların büyük bir kısmında kuravit tedaviler netice vermemekte ve tedavinin şekli ne olursa olsun bu çocuklar devamlı ağız teneffüsü yapmak mecburiyatinde kalmaktadırlar.Nasal kartilaj ve kemik deformitelerin korreksionu ile normal fizyolojinin sağlanmasına imkan veren bir metod sunulmaktadır.
    Golkomda oftalmodinamometri
    (Bursa Üniversitesi, 1974) Yöney, Erhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Kronik basit glokomlu 34 hastanın 57 gözünde oftalmo dinamometrik tetkik yapılmıştır. Bunlardan (Poa-T) gradienti ile görme alanı kayıpları arasındaki ilgi incelenmiş ve arterio siderozun bu ilgiyi nasıl etkilediği araştırılmıştır. Varılan sonuçlar bu konuda daha önce yapılmış araştırmaların sonuçlarına uymaktadır . Oftalmika arteki ortalama basıncının yüksek olduğu durumlarda fonksiyonel prognoz iyidir. Arteriosklerose, gradientin yüksek olduğu vakalarda bile görme alanı kayıplarına sebep olmaktadır.
    Düodenal ülser kanamalarında vagotomi
    (Bursa Üniversitesi, 1974) Koçak, Nevzat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Kanayan duodenal ülserli 5 hastamıza, kanayan damarı ligatüre ettikten sonra piloroplasti ve total vagotomi uyguladık. Bu hastaları 2 ay ile 3 sene arasında değişen bir zaman zarfında takip etmek imkanını bulabildik. Hastalarımızın hepsinin sıhhatlerinin iyi olduğunu memnuniyetle müşahade ettik. Hafif bir daireden başka herhangi bir şikayete rastlamadık.