Aydın, Tayfun

Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (UÜ-SUAM) Erişkin Acil Servisi' ne başvuran hastaların demografik ve klinik özelliklerini saptamak, acil servis çalışmalarını değerlendirmek ve aksaklıkların belirlenmesine yönelik olarak yaptığımız bu çalışmaya toplam 3000 hasta dahil edilmiştir. Çalışma 25.05.2008 ve 25.06.2008 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya alınan hastalar erişkinler ve çocuk travmalardır. Hasta bilgilerini kaydetmek için bir veri toplama formu hazırlanmış; veri girişi acil servis hemşireleri ve acil tıp araştırma görevlileri tarafından yapılmıştır. Toplanan veriler Statistical Package of Social Science (SPSS) 13.0 programında değerlendirilmiştir. Çalışmaya alınan hastaların %51,53'ünün (n:1546) erkek, %48,47'sinin (n:1454) kadın olduğu belirlenmiştir. Erkek hastaların yaş ortalaması 41,0 ± 21,138; kadın hastaların yaş ortalaması ise 43,0 ± 20,478 olarak saptanmıştır. Hastaların %70'i (n:2099) acil servise özel araçla %10,1' i (n:302) ise ambulansla gelmiştir. Başvuruların en yoğun olduğu saatler 12:00-16:00 arası olarak tespit edilmiştir. Hastaların, acil servise kayıtlarının yapılmasından çıkışlarına kadar geçen süre ortalama 143,07 dakika olarak saptanmıştır. Başvuran hastaların %39,1' inden (n:1174) konsültasyon istenmiş olup en sık konsültasyon sırasıyla iç hastalıkları, kardiyoloji ve ortopedi bölümlerinden istenmiştir. Çalışmaya alınan hastaların %12,2 'si (n:367) hastaneye yatırılmış ve %4,5' i (n:134) ise sevk edilmiştir. Hastaların en sık yatırıldığı bölümlerin İç Hastalıkları, Plastik Cerrahi ve Kardiyoloji olduğu görülmüştür. Hastaların %12.6' sına (n:380) ileri radyolojik tetkik istenmiştir. En sık istenilen ileri radyolojik tetkik ise bilgisayarlı beyin tomografisi (BBT)' dir. Çalışmaya alınan hastaların %19,6'sının (n:585) triaj 1 olarak değerlendirilen çok acil gruptaki hastalar olduğu tespit edilmiştir. Tüm hastaların %76,4' nün (n:2291) hekim tarafından ilk 5 dakika içerisinde görülüp değerlendirildiği belirlenmiştir. Acil servisten hastane kliniklerine yatırılan 367 hastanın %19.9'unun (n: 73) acil serviste 240 dakikadan fazla kaldığı belirlenmiştir. Tüm verilerin ışığında giderilmesi gereken eksikler olsa da UÜ-SUAM Hastanesi Acil Servisi'nin iyi bir üçüncü basamak hastane acil servisi olduğu sonucuna varılmıştır. Acil servisteki hizmet kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak yatış bekleyen hastaların uzun süre beklemesinin önlenmesi ve acil serviste ultrasonografi kullanılması gibi bazı önerilerde bulunulmuştur.
There are totally 3000 patients including adult patients and trauma patients under 18 age involved in this study which is made for evaluating the studies of the emergency service of Uludag University Medicine Faculty Hospital. Relating to the study, a data input form arrenged by benefitting the previous studies. Data input is done by the doctors and the nurses of the emergency service. %70 (n:2099 ) of the patients involved in this study applied to the emergency service from their houses and % 10, 1 applied by ambulance. The average of staying time in the emergency service which starts entering of patients, ends being discharged was 143,07 minutes. From 1174 of applied patients were required consultations and the consultations were mostly required from internal medicine, cardiology and orthopedics. %12,2 (n:367) of patients involved in the study were interned and (n:134) were send. Patients were most often interned by internal medicine, cosmetic surgery and cardiology departments. For %12,6 (n:380) of patients detailed radiologic investigation were required. The most often required detailed radiologic investigation was Cranial Computed Tomography. % 19,6 (n:585) of the patients taken in our study were triaj 1 patients means that were very urgent group %76,4. (n:2291) of patients were evaluated in the first 5 minutes. In the lights of the all datas, even thought here are some deficiencies needed to be removed, it is decided that the Emergency Service of Uludag University Medicine Faculty Hospital is well enough for a 3rd step hospital emergency service. Some recommendations were made about using USG and the patients waiting long times in the emergency service for being interned.

Acil servis, Triaj, Konsültasyon, Acil tıp, Consultation, USG, Emergency medicine, Triage

Aydın, T. (2008). Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırması Merkezi acil servisine başvuran hastaların demografik özellikleri. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.