Torasik çıkım sendromu

1982

Bursa Üniversitesi

1977-1982 yıllan arasında kliniğimizde 15 olgu torasik çıkım sendromu tanısı ile sağıtıldı. Yaş ortalaması 31.5 olup, 13'ü kadın, 2'si erkekten oluşuyordu. Nörovasküler banda bası yapan anatomik oluşumlar uygun cerrahi yöntemle kaldırıldılar. Bunların 9 olguda servikal kosta, 5 olguda 1. kosta ile skalen adale, 1 olguda skalen adalenin bası yapan oluşum olduğu gözlendi. 13 olgumuzda bulgularda tam düzelme gözlenirken, 2 olgumuzda ameliyat öncesi ve sonrası bulgularda değişiklik olmadı. Sağıtımın % 86 oranında başarılı olduğu görüldü. Bir olguda, bir yaşın altında torasik çıkım sendromu nedeni ile sağıtım ilk kez uygulanmıştır.
Fifteen cases of thoracic outlet syndrome were treated betveen 1977-1982. The avarage ages of these cases was 31.5 years, and 14 were women, one men. One child had acute vascular oclusion due to cervicl rib. The anatomic structures that caused pressure on the neurovascular bundle were surgically removed. These consisted of cervical ribs in 9 cases, anomalous first rib and scalene anticus muscule in 5, scalenus anticus muscule pinched the vascular bundle in one case. Thirteen cases had excellent reiulte 86%. The results were found to be semptoms of, two patients did not relieve. First time a 7 months old baby had surgery for vascular occulision of due to first rib.

Torasik çıkım sendromu, Thoracic outlet syndrome, Nörovasküler band

Baççıoğlu, E. vd. (1982). "Torasik çıkım sendromu". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 9(1), 59-66.