Uluslararası Para Fonu ve kredi vermesi

1981

Aksu, Halil

II. Dünya Savaşı sonrası, askeri, ekonomik ve politik bakımdan güçlü ABD, 1929-1930 Ekonomik Bunalımı deneyimini de gözönünde bulundurarak, İngiltere ile birlikte kapitalist sistem içerisinde yer alacak ulusları örgütlemeye gitti. Kapitalist sistem içerisinde yer alacak tüm ulusların para ve dış ekonomik ilişkiler politikalarının tek bir merkezden yürütülmesi gerekiyordu. Yine serbest ticaret veri idi. Fakat serbest ticareti, serbestliği önlemeden kontrol edecek bir kuruma ihtiyaç doğmuştu. Bu kurum; kapitalist sistem içerisindeki ulusları kontrol altında tutacak, onlara yol göstericilik yapacak, taraflı da olsa hakemlik görevini yerine getirmeye çalışacaktı. Bu kurum, Uluslararası Para Fonu (UPF) oldu. UPF’nuna, kuruluşundan günümüze sanayileşmiş ulusların Fon’daki paylarının büyüklüğü yanında, bu ulusların paralarının uluslararasında genel kabul görmesindedir. Ekonomik, askeri ve politik gücün dağılımında bir değişiklik, Fon’a etkinliğin dağılımını da değiştirecektir. Çalışmamızın birinci bölümünde UPF kaynakları, ikinci bölümünde UPF kredilerinin tahsisi, üçüncü bölümde UPF-Türkiye ilişkileri incelenmeye çalışılmakta, sonuç bölümünde ise elde edilen verilerle UPF’nun anlamı ve amacı çözümlenmeye çalışılmaktadır.

Para fonu, Uluslararası Para fonu, Kredi

Aksu, H. (1981). Uluslararası Para Fonu ve kredi vermesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.