Multiple gated radyonüklid anjiokardiografi (MUGA) ve klinik kullanım alanları

1993-04-29

Eminn ve noninvaziv olan kardiyak nükleer görüntüleme yöntemleri iki sınıfla toplanabilir: 1- Myokard perfüzyon, viabilite veya akut nekroz çalışmaları, 2- Kardiyak fonksiyon veya performans çalışmaları. Birinci grubun en önemli örneği miyokard perfüzyon sintigrafisi (MPS), ikinci grubunki ise MUGA çalışmalarıdır. MUGAda miyokard direkt görüntülenmeden kalp odacıklarındaki kan hareketlerinin değişiklikleri gözlenerek, fonksiyon konusunda bilgiler elde edilir.
Cardiac nuclear imaging techniques that are safe and noninvasive can be broadly categorized bıto two groups: I-Studies of myocardial perfusion, viability or acute necrosis, 2- Studies of cardiac fwıction or perfomıance. The. major examples of the first and second groups are myocardial perfusion scintigraphy (MPS}, and MUGA, respectively. By performing MUGA, cardiac function is determined from assessing changes in activity in the blood contained within the cardiac chambers, without direct visualisation of the myocardium.

MUGA, Radyonüklid anjiokardiyografi, Radionuclide angiocardiography

Alper, E. (1993). ''Multiple gated radyonüklid anjiokardiografi (MUGA) ve klinik kullanım alanları''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(2), 225-227.