Yöneticiler üzerindeki etkileri açısından stres kaynakları ve bir uygulama

2003

Ekinci, Hasan
Ekici, Süleyman

Son yıllarda örgütsel davranış alanında üzerinde durulan en önemli konulandan biri strestir. Gerçekten de, çalışma hayatında gerek örgütsel, gerekse bireysel düzeyde strese yol açan çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bu faktörler yöneticileri olumsuz etkileyerek fiziksel ve zihinsel olarak zorlanmalarına neden olmaktadır. Yöneticilerin başarılı olmaları için, söz konusu faktörlerin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi gerekir. Bu da strese yol açan kaynakların belirlenmesi ve olumsuz etkilerinin azaltılmasıyla olabilir. Bu çalışmada, işletme yönetimi açısından stresin ne anlama geldiği ve kaynaklarının neler olduğunun üzerinde durulmaktadır. Bunun için, Sivas ilinde faaliyette bulunan sanayi işletmelerinin yöneticilerini kapsayan bir alan araştırması yapılmıştır. Bu doğrultuda yöneticilerin demografik özellikleri ile etkilendikleri örgütsel ve bireysel stres kaynakları arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Stress is one of the most emphasized topics in organizational behavior in most recent years. In fact, there are many factors that cause stress in the individual and organizational level in a working environment. These factors cause managers to have mental and physical problems by influencing them negatively. For managers to be successful, the negative impacts of these factors must be minimized. This will be possible by identifying the sources of stress and reduce their negative impacts. In this study, the meaning and the sources of stress are highlighted from the business management perspective. For this purpose, a survey research was conducted on managers of manufacturing organizations operating in Sivas. The objective of this survey research was to investigate the relationship between decision-maker’s demographics and individual and organizational sources of stress.

Stress, Stres, Resources of stress, Managers of manufacturing organizations, Stres kaynakları, Sanayi işletmesi yöneticileri

Ekinci, H. ve Ekici, S. (2003). "Yöneticiler üzerindeki etkileri açısından stres kaynakları ve bir uygulama" Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(2), 93-111.