1908 sonrası çeşitlenen Osmanlı siyasal hayatında Türkçülüğün konumu

1989

1908 sonrası doğan nispi özgürlük ortamında, Osmanlı siyasal hayatında yer alan akımlar kendilerini daha açık bir şekilde ifade edebilme fırsatı bulmuşlardır. Bu akımların önde gelenlerinden biri de Türkçülüktür. Etnik ve kültürel temelli bir milliyetçilik anlayışını içeren Türkçülük, kapsadığı temalar çerçevesinde nasıl bir entelektüel oluşum yaşamıştır? Türkçü akınım göreli olarak zenginleşen Osmanlı siyasal hayatındaki konumu nedir? Diğer bir deyişle kendisi dışında hangi akımlarla uzlaşmazlık içindedir, hangileri ile paralellik taşımaktadır? Makalemde bu sorulara karşılık aramaya çalışacağını.
Political currents in the Ottoman political life have found oportunity of expressing themselves more explicitly in accordance with liberal changes in the post 1908 era. One of the most prominent of them was Turkism. What kind of intellectual formation has Turkism experienced within the context of themes it contended? Where to be sited Turldsm in the relatively enriched Ottoman political life in the begining of 20 th century? The paper attemps to search for possible responses to these question.

1908 sonrası, Osmanlı siyasal hayat, Türkçülüğün konumu, Ottoman political, Turkism

Öğün, S. S. (1989). "1908 sonrası çeşitlenen Osmanlı siyasal hayatında Türkçülüğün konumu". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(1-2), 75-85.