2022-01-17

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışma farklı kenaf (Hibiscus cannabinus L.) genotiplerinin bazı agronomik ve fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, 2019 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Alman Gen Bankası’ndan sağlanan 48 adet kenaf genotipi ve 6 adet şahit çeşit (Eveglades 41, Eveglades 71, Tainung 1, Tainung 2, SF 459 ve Whitten) kullanılmıştır. Denemeler, augmented deneme düzeni göre 3 bloklu olarak her blokda 16 adet kenaf genotipi ve 6 adet şahit çeşit olacak şekilde ekilmiştir. Araştırmada bitki boyu, sap çapı, sap verimi, sap iç verimi, kabuk verimi, sap iç oranı, kabuk oranı, yaprak klorofil indeksi ve yaprak alan indeksi özelliklerinin gözlem ve ölçümleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda; K-8, K-12, K-45 ve K-46 hatları ile Tainung 2 ve Whitten çeşitleri sap verimi, sap iç verimi, kabuk verimi, yaprak klorofil indeksi ve yaprak alan indeksi gibi önemli agronomik ve fizyolojik özellikler bakımından öne çıkmıştır. Bitki boyu, yaprak klorofil indeksi ve yaprak alan indeksi ile sap iç verimi, kabuk verimi, sap iç oranı ve kabuk oranı arasında pozitif yönlü ve önemli ilişkiler tespit edilmiştir.
This study was carried out in the experimental fields of Bursa Uludağ University Faculty of Agriculture, Agricultural Application and Research Center in 2019 in order to determine some agronomic and physiological characteristics of different kenaf (Hibiscus cannabinus L.) genotypes. In the research, 48 kenaf genotypes and 6 varieties (Eveglades 41, Eveglades 71, Tainung 1, Tainung 2, SF 459 and Whitten) obtained from the German Gene Bank were used as material. Trials were planted in 3-blocks with 16 kenaf genotypes and 6 witness varieties in each block, according to the augmented trial design. In the study, observations and measurements of plant height, stem diameter, stem yield, stem core yield, bark yield, stem core rate, bark rate, leaf chlorophyll index and leaf area index were made. As a result of the research; K-8, K-12, K-45 and K-46 lines and Tainung 2 and Whitten cultivars stood out in terms of important agronomic and physiological characteristics such as stem yield, stem core yield, bark yield, leaf chlorophyll index and leaf area index. Positive and significant relationships were determined between plant height, leaf chlorophyll index and leaf area index and stem core yield, bark yield, stem core ratio and bark ratio.

Kenaf, Sap verimi, Sap iç oranı, Kabuk oranı, Yaprak alan indeksi, Stem yield, Core rate, Bark rate, Leaf area index

Körkü, H. F. (2022). Farklı kenaf genotiplerinin bazı agronomik ve fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.