İstatistik ve tıp

1997

Hekimler her zaman sayı ve oranlar ile düşünürler. Bu mesleği öğrenirken de aynı yolu izlemişlerdir. Tanı olasılığından , hastadan istenilen tetkiklerin duyarlılığından , tedavi başarı oranından , bir cerrahi veya tıbbi yaklaşımın riskinden söz ederken hep istatistik analiz sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Kendi deneyimlerini, araştırmalarını değerlendirmek ve aktarmak için de istatistik yöntemler kullanılmalıdırlar. Bu nedenle istatistik bilimi, tıp eğitiminin bir parçasıdır. Günümüzde bilgisayar, istatistik analiz uygulamaları için temel bir gereksinim halini almıştır. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, diğer alanlarla ilgili programlar ve istatistik yazılımlarının (istatistik çözüm sağlayan programların) gelişmesi ile sonuçlanmıştır. İşler bir yandan kolaylaşırken , öte yandan karmaşık olmaya başlamıştır. Bir bilgisayarcı kadar iyi bilgisayar kullanıcısı olmaya gerek olmamakla birlikte temel bilgisayar bilgisi ve deneyimi de hekimler ve diğer sağlık çalışanları için kaçınılmaz hale gelmiştir.

İstatistik, Tıp, Biyoistatistik, Teknoloji

Ediz, B. (1997). ''İstatistik ve tıp''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3), 75-76