Lawrence, Bruce B.

Sûfîler, Güney Asya İslam tarihinin sosyal ve kültürel dokusunu oluşturan unsurlardan biri oldukları gibi aynı zamanda âlimler ve siyasî seçkinlerdirler. Sûfî önderler, özellikle de menkıbeleri ve türbe kültleri yaygın şöhrete sahip olan şeyhler, Güney Asya tarihinin her bir döneminde kendilerine destek olanlar ya da muhalefet edenlerle çoğunlukla aynı ayrıcalıklı sosyal sınıfa mensuptular. Bununla birlikte, yalnızca sosyal adaletsizliklerden beslenenler sıfatıyla değil de manevî modeller olarak şeyhlerin merkezî rollerini anlamak istediğimizde, tıpkı muhalefetin esasında olduğu gibi desteğin doğası da, ayrıntılarıyla ortaya konulması gereken geniş kapsamlı etkenler karşısında farklılık arz etmektedir.

Bruce B. Lawrence, “Veiled Opposition to Sufis in Muslim South Asia: Dynastic Manipulation of Mystical Brotherhoods by The Great Mughal”, Islamic Mysticism Contested: Thirteen Centuries of Controversies and Polemics, Ed.: Frederick de Jong- Bernd Radtke, Leiden; Boston Köln: Brill, 1999, ss. 436-451.

Sûfîler, Tasavvuf, Örtülü muhalefet, Manipülasyon, Büyük Moğollar, Tarikat

Lawrence, B. B. (2013). ''Müslüman güney asya’da tasavvufa yönelik örtülü muhalefet: büyük moğollar’ın tarikatları manipülasyonu''. çev. Salih Çift. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 22(1), 203-218.